Mustafa Kemal Atatürk Aramızdan Ayrılışının 78. Yılında Anıldı

10 Kasım 16

Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılışının 78. Fen Edebiyat Fakültesi’nde de anıldı.

Fakültedeki anma töreni; saat 09.05’te Fen Edebiyat Fakültesi önünde yer alan Atatürk büstünde yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Törene, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler olmak üzere üniversitemizin çeşitli birimlerinden akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk büstü önünde yapılan törenin ardından saat 10.00’da Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Atatürk ve Arkeoloji” konulu panel gerçekleştirildi. İstiklal marşı ve saygı duruşun ardından kürsüye gelen Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını saygıyla andığı açılış konuşmasından sonra paneli yönetmek üzere Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan’ı davet etti.

Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan moderatörlüğünde gerçekleştirilen Atatürk ve Arkeoloji konulu panelde, Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Ozan Özbudak konuşmacı olarak yer aldı. İlk konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, Atatürk’ün Tarih ve Arkeoloji görüşlerini yine Mustafa Kemal’in söylev ve demeçlerinden alıntılar yaparak açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Özlem Sir Gavaz, Atatürk’ün bu alanların geliştirilmesi amacıyla başta Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi olmak üzere, bizzat kendi emriyle tüm Türkiye’de 40’a yakın müze kurdurduğunu belirtti.

İkinci konuşmacı olan Arş. Gör. Dr. Mehmet Ozan Özbudak ise Atatürk’ün destekleriyle yürütülen Alacahöyük ve Ahlatlıbel gibi Cumhuriyetin ilk yıllarında yürütülen kazı faaliyetlerinden söz etti. Bu kazıların kapsam ve yöntemleri açısından hem dönemlerinin hem de arkeoloji tarihinin en önemli kazılarından olduğunu ifade etti. Dr. Özbudak, Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kazıların sonuçlarının Türk ve dünya kamuoyuna ulaştırılabilmesi için Türkçe ve Fransızca olmak üzere 2 farklı dilde yayınlar yapılmasını teşvik ettiğini belirtti.

Yoğun bir katılımın gerçekleştiği anma programı, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan’ın, Cahit Külebi’nin Atatürk Oretaryosu’ndan bir kesit okumasıyla sona erdi.