Yrd.Doç. Dr. Nedim Albayrak Tarafından "Prebiyotik Oligosakkarit Üretimi" Başlıklı Seminer Gerçekleştirildi

17 Kasım 16

    Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2016 – 2017 Akademik Yılı Güz Dönemi Seminerleri kapsamında, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Nedim Albayrak tarafından ""Prebiyotik Oligosakkarit Üretimi" başlıklı seminer gerçekleştirildi.

    İnsan bağırsağında insan vücut hücre sayısının on katı bakteri yaşamaktadır. Son yıllarda bu bakterilerin sayısı ve çeşitleri genetik olarak belirlenmiştir ve mikrobiyom olarak nitelenmektedir. Farklı sağlık durumları gösteren insanların farklı mikrop dağılımı göstermesi gözlemi ile başlayan araştırmalar oldukça şaşırtıcı bulgular ortaya koymaktadır. Örneğin şişman insanlarda bulunan bakteriler zayıf insanlarda bulunan insanlardan farklıdır. Daha da ilginci, insan bağırsağında bulunan bu mikropların insan sağlığı üzerinde çok büyük etkilere sahip olduğunun öğrenilmesi tüm bilim dünyası ve özellikle sağlık ve beslenme ile ilgilenen bilim insanlarını genel olarak mikroplara ve bağırsak bakterilerine bakışını değiştirmektedir. En çarpıcı bilimsel örnekler, şişman bir farenin bağırsaklarından alınan dışkının zayıf bir fareye aktarılması ile zayıf farenin kısa sürede şişman hale gelmesi. Aynı deneyler insanlar arasında da gösterilmektedir. Şimdiye kadar elde edilen bulgulardan hareketle, uygun nicelik ve nitelikleri taşıyan bağırsak florasına sahip olmak için; meyve ve sebzeleri, tam tahıl, baklagil ve kuruyemişleri içeren gerçek gıdaları daha sıklıkla tüketme, şeker ve beyaz unlu mamul içeren ürünlerin tüketim sıklığının azaltılması, iyi bir uyku ve düzenli egzersiz yapılması önerilmektedir. 

    Meyve ve sebzelerde, anne sütü gibi gıdalarda doğal olarak az oranda bulunan ve insan bağırsaklarında sindirilmeden kalan lifler ve çeşitli prebiyotik oligosakkaritler, bağırsaklarda faydalı mikropların arttırılmasında en önemli role sahip bileşiklerdir. Özellikle prebiyotikler bağırsakta bulunan bifidobakteriler gibi sadece yararlı bakterilerin gelişmesini destekleyen sindirilmeyen oligosakkaritlerden oluşan doğal gıda bileşenleridir. Galakto-oligosakkaritler ve frukto-oligosakkaritler en iyi prebiyotik işleve sahip, bifidojenik etkisi en spesifik olan oligosakkaritlerin başında gelmektedirler ve sırasıyla laktoz ve sakkaroz dissakkaritlerinden enzimatik yöntemle üretilebilmektedir. Prebiyotikler, bebek mamaları ve bebek gıdaları başta olmak üzere çeşitli gıdalara katılabilmektedir. Üretilen prebiyotik bileşikleri içerecek gıda ürünlerinin insanların sağlığına olumlu katkılar yapacağı ve bir kısım sorunların azaltılmasında etkileri olacağı düşünülmektedir.


1
2
Hitit Üniversitesi Rektörlüğü
Kuzey Kampüsü Çevre Yolu Bulvarı 19030 Çorum