Yrd.Doç.Dr. Mustafa Coşar Tarafından "Siber Güvenlik" Semineri Verildi

01 Aralık 16

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2016 – 2017 Akademik Yılı Güz Dönemi Seminerleri kapsamında, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Coşar tarafından "Siber Güvenlik" başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Gelişen teknolojiyle birlikte, yeni bir kavram olarak ortaya çıkan siber güvenlik her kesimi yakından ilgilendiren önemli bir kavramdır.

Siber Güvenlik kavramı, siber ortamı oluşturan bilişim sistemlerinin saldırılardan korunmasını, bu ortamda işlenen bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliğinin güvence altına alınmasını, saldırıların ve siber güvenlik olaylarının tespit edilmesini, bu tespitlere karşı tepki mekanizmalarının devreye alınmasını ve sonrasında ise sistemlerin yaşanan siber güvenlik olayı öncesi durumlarına geri döndürülmesini kapsamaktadır.

Günümüz siber dünyasında bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarının kötü niyetli kullanımı, zararlı yazılımlar ve klavye okuyucular gibi siber tehditler nedeni ile milyonlarca liralık ekonomik kayıplar meydana gelmektedir.

Dr. Coşar, siber saldırılar arasında bulunan;

Virüsler

Solucan (worm)

Truva Atı (Trojan)

Rootkit

Oltalama (Phishing)

Casus Programlar (Spyware)

Sosyal Mühendislik

Zararlı Yazılımlar (Malware)

Önemsiz e-postalar (spam)

Aldatmaca e-postalar (Hoax)

Reklam yazılımları (Adware)

ve benzerlerine karşı kullanıcılar tarafından alınması gereken önlemlere vurgu yaptı:

Güvenlik ve gizlilik ayarlarının doğru yapıldığından emin olunmalıdır.

Bilgisayarlarda mutlaka anti-virüs, anti-malware ve anti-spyware türü internet güvenlik yazılımları kullanılmalıdır.

Halka açık kablosuz ağlarda, internet kafelerde ya da bir başkasının bilgisayarında mümkünse şifreli özel hesaplar ziyaret edilmemelidir.

Başkasının bilgisayarını kullandıktan sonra mutlaka web tarayıcılarının kayıtları temizlenmelidir.

CD, USB bellek ve harici disk gibi cihazlar kullanılmadan önce güvenlik taramasından geçirilmelidir.

Şifreler belirli zaman aralıklarında değiştirilmeli ve çözülmesi zor olan terimlerden oluşmalıdır.

E-posta kontrol edildikten sonra içeriklerine erişilmelidir. Bilinir kaynak olmadığı sürece içeriklerindeki linkler kesinlikle tıklanmamalıdır.

Sanal ortamlarda gizlilik derecesi yüksek olan kişisel bilgiler kesinlikle paylaşılmamalıdır.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü