"Kene Deyip Geçmeyin" Adlı Etkinlik Düzenlendi

27 Nisan 16

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesinin düzenlediği "Kene Deyip Geçmeyin" adlı program 26 Nisan 2016 tarihinde, T.C. Sağlık Bakanlığı Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. M. Ömer Bostancı, Yrd. Doç. Dr. Taner Sarak, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, öğretim elemanları, sağlık personeli ile öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşması, Dekan Prof. Dr. Mete Dolapçı tarafından yapıldı. Prof. Dr. Dolapçı Çorum Eğitim Araştırma Hastanesinde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının daha az ölüm ve sevk oranları ile rahatlıkla takip edilebildiğini bildirerek, Eğitim Araştırma Hastanesinde 2015 yılında KKKA’dan hayatını kaybeden hasta olmadığını bu durumun Tıp Fakültesi Dekanı olarak kendisini mutlu ettiğini sözlerine ekledi.

Kafkas üniversitesi Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever  “KKKA vektörü olarak kene: Virüsü nasıl bulaştırır? Mücadelesi nasıl olmalıdır?” başlıklı konuşmasında kenelerin özelliklerini ve yaşam döngüsünü ayrıntılı bir şekilde anlattı. Öncelikle kene yaşam döngüsünde önemli yer tutan sığırların 1 ay ara ile 4 kez ilaçlanmasının önemini hatırlattı.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Yapar; KKKA hastalığının özelliklerini, her hastada aynı belirtileri vermediğini, bunun sebebinin ise virüs tipi ve virüsün yoğunluğu ile ilgili olduğunu belirtti. Ayrıca, kesin bir tedavisi olmayan hastalık için korunma önlemlerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan da kene ile sadece KKKA hastalığının bulaşmadığını belirterek, bulaşabilecek diğer hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi ve ayırıcı tanıda bu hastalıkların da göz önünde tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray ise Çorum ilinde KKKA ile ilgili farkındalığı arttırmak ve mücadele etmek adına halka ve sağlık çalışanlarına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Programın sonunda Dekan Prof. Dr. Mete Dolapçı sunum yapan öğretim üyelerine teşekkür belgelerini verdikten sonra ilimizin endemik bir bölgede olması nedeniyle her yıl bu bilgilendirme toplantısının tekrarlanması gerektiğini sözlerine ekleyerek toplantıyı kapattı.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü