"3D Yazıcı Teknolojisi ile Üretilen Malzemelerin Aşınma Davranışları" Konulu Seminer Gerçekleştirildi

27 Kasım 17

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2017 – 2018 Akademik Yılı Güz Dönemi Seminerleri kapsamında, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mert Şafak Tunalıoğlu tarafından " 3D Yazıcı Teknolojisi ile Üretilen Malzemelerin Aşınma Davranışları" başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Üç boyutlu yazıcılar bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak çizilmiş nesneleri, üst üste ince tabakalar halinde üreten cihazlardır. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi sayesinde, tasarlanan ürünler veya prototipleri daha hızlı ve kaliteli bir şekilde üretilebilir. Tasarlanan ürünlerin olası sorunları daha erken fark edilip, üretim aşamasında geleneksel imalat yöntemlerine göre hızlı bir şekilde değişiklik yapılabilir. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi sayesinde, üretimi düşünülen model kadar malzeme kullanılır. Böylece, yüksek kaliteli bir modele hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ederek ulaşılır. Geleneksel yöntemlerle üretimi zor olan (karışık geometriye sahip malzemeler) veya birden fazla üretim yöntemine ihtiyaç duyan tasarımlar, üç boyutlu üretim teknolojisi ile kolayca ve kısa sürede imal edilebilir.  Günümüzde üç boyutlu yazıcı teknolojisi endüstriyel ve mimari tasarımlarda, inşaat mühendisliğinde, otomotiv sanayinde, havacılık ve uzay endüstrisinde, tıp ve dişçilik sektöründe, küçük ev aletlerinin yapımında ve okullarda öğrencilere görsel bilgi aktarımında kullanılmaktadır. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi özellikle son yıllarda hızlı bir gelişme göstererek yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılmıştır. Üç boyutlu yazıcılarda genellikle ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren) ve PLA (Polilaktik Asit) gibi termoplastikler, alüminyum, kobalt, gümüş, bronz, titanyum gibi metaller, seramikler, kağıt ve biyo malzemeler hammadde olarak kullanılmaktadır. Dr. Tunalıoğlu seminer kapsamında üç boyutlu yazıcı ile üretilen malzemelerin aşınma dayanımları hakkında bilgiler vermiştir.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü