"Elektronik Burun Teknolojileri ve Uygulama Alanları" Konulu Seminer Gerçekleştirildi

14 Aralık 17

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2017 – 2018 Akademik Yılı Güz Dönemi Seminerleri kapsamında, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu tarafından "Elektronik Burun Teknolojileri ve Uygulama Alanları" başlıklı seminer gerçekleştirildi.

Daha önce kendisine tanıtılan kokuyu tanıyabilen elektronik sisteme elektronik burun (e-burun) denilmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bazı kimyasal gazlara özel değişebilir dirençler imal edilmiştir. Bugün piyasada oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, hidrojen, metan, ethanol, organik uçucular vs. gibi gazların her birisi için farklı birer gaz algılayıcısı mevcuttur. Algılanması istenen koku ile ilgili bu gaz algılayıcılardan bir algılayıcı blok oluşturulmakta ve koku bu dış havayla bağlantısı kesilen bu bloğa iletilmektedir. İlgili koku içindeki kimyasal gazların miktarları, yoğunlukları vs. bu gaz algılayıcı blok tarafından akım, gerilim gibi elektrik verisine dönüştürmekte ve digital-analog kartlarla da bu analog veri digital datalara dönüştürülerek bilgisayara alınmaktadır. Gerçek sınıfı bilinen birçok koku bilgisayara data olarak alındıktan sonra, bu verilerin birçok farklı yöntemle öznitelikleri çıkartılmakta ve bu öznitelikler yine birçok farklı sınıflandırma algoritmasıyla sınıflandırılmaktadır. Sınıflandırma algoritması hazırlanırken elde edilen verilerin bir kısmı bilgisayara tanıtılmakta ve aslında sınıfı bilinen ancak bilgisayarın sınıfını bilmediği diğer verilerle hazırlanan sınıflandırma algoritması test edilmektedir. Test sonucu, elektronik burnun doğruluk oranını vermektedir.

E-burun gıda, kimya, güvenlik ve tıp endüstrilerinde kullanılmaktadır. Gıda sektöründe domates, şarap, balık, et, meyve, çay gibi ürünlerin kalitesini, tazeliğini tespit etme veya bu ürünlerde oluşan yararlı veya zararlı bakterileri tespit etme üzerine çokça çalışma yapılmıştır. Kozmetik ve koku endüstrisinde birçok problemi aşmada elektronik burun kullanılmaktadır. Parfüm kokularının ve aromalarının ayırt edilmesiyle ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Ayrıca Dr. Tozlu e-burun teknolojisinin özellikle tıbbi alandaki uygulamalarının gelecek adına oldukça umut verici olduğundan bahsetmiştir. İnsanın verdiği nefesten akciğer kanseri, göğüs kanseri, şeker hastalığı, ülser gibi birçok hastalığın teşhisi üzerine başarılı çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmalara her geçen gün yenisinin eklendiğini ifade etmiştir.