Antropoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi Sempozyumu (ANARSAN 2018) Tamamlandı

12 Ekim 18

Üniversitemiz ev sahipliğinde, Çorum Belediyesi, İntegral Mühendislik ve Turkuaz Yapı sponsorluğunda, Fakültemiz Antropoloji Bölümünün girişimleriyle Düzenleme Kurulu Üyeleri  Dr. Öğr. Üyesi Asuman Çırak, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Şarbak, Dr. Öğr. Üyesi Ersin Çelikbaş, Dr. Öğr. Üyesi Esra Keskin, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tolga Çırak, Dr. Öğr Gör. Ömer Faruk Akmeşe, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Sir Gavaz, Dr. Öğr. Üyesi Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Vahdet Özkoçak tarafından tertip edilen Uluslararası Antropoloji, Arkeoloji, Sanat Tarihi Sempozyumu (ANARSAN 2018) 8-9  Ekim 2018 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Program, saygı duruşu ve ardından İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emre Güler açılış konuşmalarını yaparak çalışmacıları ve katılımcıları selamladılar. 18 farklı üniversiteden katılımın sağlandığı etkinlikte Paleoantropoloji, Fiziki Antropoloji, Sosyal Antropoloji, Geometrik Morfometri, Protohistorya, Klasik Arkeoloji, Prehistorya, Müzecilik, Modern Sanat, Türk-İslam Sanatı, Avrupa Sanatı gibi konularda çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Sunumlar sonrasında bilim insanları birbirlerine çeşitli konularda fikirlerini aktarıp katkılarda bulunarak ortak projeler hakkında planlamalar yaptılar.

Birbirleriyle yakından ilişkili olan bilim dalları daha önce böyle bir organizasyonla ilk defa bir araya getirilmiş oldu. İlki düzenlenen bu sempozyumla Antropoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanlarında disiplinler arası çalışma anlayışına sahip bilim insanları bir araya getirildi ve ilgili araştırmacıların çalışmaları ile alanlarındaki son gelişmeler hakkında fikir alışverişi gerçekleştirildi. Sempozyum bu yönüyle amacına ulaşarak başarılı bir şekilde tamamlandı, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden etkinliğe katılan bilim insanları, Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan bu bilim şöleninden mutlu ve memnun olarak ayrıldılar. Ortak paydaları kazı-yüzey araştırması projeleri ve bu çalışmalardan açığa çıkan materyaller olan bu üç disiplinle ilgilenen araştırmacılar, sempozyumun geleneksel hâle gelmesiyle ilgili dilek ve temennilerini de gündeme getirdiler.

Program, Fakültemiz Antropoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Tolga Çırak’ın Düzenleme Kurulu adına yaptığı teşekkür ve kapanış konuşmasının ardından sona erdi.

Sempozyumda sunulan bildirilerin tam metinleri, hakem değerlendirmesinden geçtikten sonra ULAKBİM TR-Dizin başta olmak üzere birçok ulusal/uluslararası indeks tarafından taranan Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nin (HÜSBED) Ekim-2018 sayısında yayımlanacaktır.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü