Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Belirlenmesi Projesi Başladı

16 Ekim 18

Fakültemiz öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin de içerisinde yer aldığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Belirlenmesi" Projesi 50 köyde başlatıldı.

Proje kapsamında Fakültemiz Antropoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Vahdet Özkoçak, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Alp Avcı, Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Kadir Ulusoy ve diğer araştırmacılar çeşitli görevlerde yer almaktadır. Bu proje sayesinde geçmişten günümüze geleneksel olarak devam ettirilen sağlık (şifa amaçlı ve halk ilacı olarak değerlendirilen uygulamalar), beslenme (gıda, baharat, içecek, maya vb.), endüstriyel (boya, tekstil, yapı malzemesi, yakıt, el sanatları vb), tarım ve hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımlar gün yüzüne çıkarılıp incelenecektir.

Halk arasında şifacı olarak adlandırılan ve geleneksel bilgilerini nesilden nesile aktaran kişileri ve bu kişilerin yöntemlerini bilimsel olarak değerlendirme amacı taşıyan bu proje Türkiye'de 6 ilde uygulanmaktadır. İlimiz de 7. il olarak projedeki yerini almıştır.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü