"Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi" ve "Kıbrıs Türk Edebiyatı" Konferansları Düzenlendi

16 Kasım 18

Fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu iş birliğiyle KKTC‘nin kuruluşunun 35. yıl dönümünde Kıbrıs Türklüğünün Mücahit Kalemi İsmail Bozkurt‘un konuşmacılığını yaptığı "Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi (Mücahitlik Anıları)" ve "Kıbrıs Türk Edebiyatı" başlıklı iki konferans düzenlendi. 15 Kasım 2018 Perşembe günü Fen-Edebiyat Fakültesi Abdulkadir Ozulu Konferans salonunda gerçekleştirilen konferanslara akademik ve idari personel, Kıbrıs gazileri, öğrenciler ve davetliler büyük bir ilgi gösterdi.

İsmail Bozkurt‘un konuşmacılığını yaptığı "Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi (Mücahitlik Anıları)" başlığını taşıyan ilk konferans 10.30‘da gerçekleştirildi. Konferansın açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, KKTC‘nin kuruluşunun 35. yıl dönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başladı. İsmail Bozkurt‘u "KKTC‘nin kuruluşunda maddî-manevî emek sarf etmiş, hem mücahit kişiliğiyle hem de kalemiyle Kıbrıs Türk kimliğinin korunması ve yaşatılmasında önemli rol oynamış, tarih yapan bir şahsiyet" olarak değerlendiren Prof. Dr. Demiryürek; konuşmasında siyasetçi ve yazar kişiliğiyle tanınan İsmail Bozkurt‘un hayatıyla ilgili önemli detaylara değindi.

Prof. Dr. Mehmet Demiryürek‘in ardından kürsüye davet edilen İsmail Bozkurt konuşmasına öncelikle Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek‘e teşekkürlerini ifade ederek başladı. Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi ve Kıbrıs sorununu ele alan İsmail Bozkurt, konuşmasında Kıbrıs‘ın coğrafi konum bakımından tarih boyunca büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizerek Kıbrıs sorununun 1571‘de Kıbrıs‘ın Osmanlı hakimiyeti altına girmesi ile başladığına ve bölgedeki Türk-Müslüman varlığının Batı tarafından hiçbir zaman istenmediğine değindi. Yunanistan‘ın 1796‘dan beri yürüttüğü "Kıbrıs‘ı Yunanistan‘a bağlama ve Adadaki Türk varlığını yok etme" şeklinde özetlenebilecek Enosis‘i gerçekleştirmek için Kıbrıs Türklerine karşı 1955‘te başlatılan silahlı çatışmalardan ve Enosis‘e engel olmak, bölgedeki Türk valığını korumak için Kıbrıs Türkleri tarafından 1958‘de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı‘nın (TMT) faaliyetlerinden bahseden İsmail Bozkurt, Kıbrıs mücadelesini "destansı bir mücadele" olarak tanımlayarak konuşmasına devam etti.

Türk Mukavemet Teşkilatı‘na katılarak mücahit sıfatıyla aktif bir şekilde Kıbrıs Türk Millî Mücadelesine katılan, silahlı çatışmalar sona erdikten sonra siyasetçi kimliğiyle Kıbrıs sorununun çözümü için mücadele veren İsmail Bozkurt‘un, 15 Kasım 1983‘te KKTC‘nin kuruluşuna kadar geçen süreci anılarıyla besleyerek yaptığı konuşması dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle dinlendi. Konferans İsmail Bozkurt‘un izleyicilerden gelen soruları yanıtlamasıyla sona erdi.

İsmail Bozkurt‘un "Kıbrıs Türk Edebiyatı" başlıklı konferansı ise 14.00‘da Fen-Edebiyat Fakültesi Abdulkadir Ozulu Konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansın açış konuşmaları Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu öğrenci temsilcisi Osman Çulha ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek tarafından yapıldı. Konuşmasında Kıbrıs‘taki Türk varlığının önemine dikkat çeken Osman Çulha, KKTC‘nin kuruluşunun 35. yıl dönümünü İsmail Bozkurt‘la düzenlenen bir etkinlikle kutlamaktan duydukları sevinci belirterek Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Güler ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek‘e teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek ise "mücahit, siyasetçi ve yazar kimliğiyle sadece Kıbrıs‘ta değil, Kıbrıs sınırlarını aşan haklı bir şöhrete sahip olan" İsmail Bozkurt‘u misafir etmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başladı. İsmail Bozkurt‘un mücahitliğinin yanı sıra edebiyatçı kişiliğiyle Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi‘ne katılmış, KKTC‘nin kuruluşundan sonra da yazılarıyla, romanlarıyla Kıbrıs‘taki Türk varlığına ve Kıbrıs sorununa dikkatleri çektiğini ifade eden Prof. Dr. Demiryürek, konferansa katılan dinleyicilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Meral Demiryürek‘in konuşmasından sonra Hitit Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencilerinden Suna Akkurt ve İlyas Kara‘nın sunduğu şiir dinletisiyle etkinlik devam etti.

Şiir dinletisinden sonra İsmail Bozkurt‘un "Kıbrıs Türk Edebiyatı" başlıklı konuşmasına geçildi. Konuşmasında okuma ve yazma sevgisinin nasıl ve neden başladığına değinen İsmail Bozkurt, "Kıbrıs Türk Millî Mücadelesi‘nin sadece cephede silahla değil, aynı zamanda cephe arkasında kalemle, edebiyatla kazanıldığını" ifade etti. Yazarlık serüvenini anılarıyla süsleyerek anlatan İsmail Bozkurt, romanlarında büyük ölçüde anılarından, yaşadıklarından yararlandığından bahsederek konuşmasına devam etti.

Toplumsal belleğin korunmasında edebî ürünlerin önemine dikkat çeken İsmail Bozkurt, "Toplumsal belleğin kaybolması toplumun varlığını tehdit eder, korunması ise millî kimliğin sürdürülmesini sağlar." ifadeleriyle zengin ve köklü bir tarihe sahip olan Kıbrıs Türk Edebiyatının Kıbrıs Türklerinin adadaki yaklaşık 450 yıllık varlıklarının en önemli kanıtlarından biri olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.

Program Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek tarafından İsmail Bozkurt‘a teşekkür plaketinin sunulması ve hatıra fotoğrafı çekimleriyle sona erdi.