“Üniversite-Sanayi İş Birliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı” Konulu Panel Gerçekleştirildi

09 Mayıs 18

Üniversitemiz Bahar Etkinlikleri kapsamında, Fakültemiz sorumluluğunda “Üniversite-Sanayi İş Birliğindeki Eksiklikler Üzerine Sanayinin Bakış Açısı” konulu panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Kılıçarslan’ın yaptığı Panele, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi ve Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, Çorum Ticaret ve  Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özbayram, Çorum iş dünyasının temsilcileri, çok sayıda davetli, öğretim elemanımız ve öğrencilerimiz katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Prof. Dr. Ali Kılıçaslan Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliğinin ülkemizin kalkınması yolunda önemine vurgu yaptı ve buradaki temel amacın bölgedeki firmaları Ar-ge, inovasyon çalışmalarına yönlendirerek, üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir bir işbirliğini sağlamak olduğunu söyledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan konuşmasında bu ve benzeri etkinliklerin bir mühendis olarak kendisini çok mutlu kıldığını belirterek, dünyanın gelişmiş ülkelerine ve ekonomilere baktığımızda üniversitelerin gelişmişlik düzeyiyle, Ar-Ge üretim gücü ve yatırım düzeyinin çok ciddi benzerlik gösterdiğini söyledi. 1,5-2 dolar civarında olan kg başına ihracat rakamımızı, 2,5-3 dolara çıkartmamız gerektiğini ve bunun yolunun da Üniversite – Sektor İşbirliğini sağlamaktan geçtiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından panele geçildi.

Çorum Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak konuşmasında Üniversite – Sanayi İşbirliği kapsamında geçmişten bugüne Mevzuat ve Destek Programlarının gelişimi ve değişimini ele aldı. Bugün gelinen noktada Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Portalı (kusip.gov.tr/) üzerinden paydaşların Ar-Ge fonlarına, araştırmacılara, yatırımcılara, bilgi kaynaklarına kolay ve hızlı erişiminin mümkün hale geldiğini söyledi.

Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi ve Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İrfan Kurtbaş konuşmasında dünyada ve Türkiyede kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin tarihsel gelişimine değindi. Çorum KÜSİ Çalışma Grubu olarak geçtiğimiz yıl 160’a yakın ziyaret gerçekleştirdiklerini, yakın zaman önce Üniversitemiz ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İş Birliği Protokolü’nün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından örnek uygulama olarak gösterildiğini söyledi.

Çorum Ticaret ve  Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özbayram ise konuşmasında öğretim üyelerinin ders yüklerinin azaltılarak sanayiye yönelik proje üretmelerine imkan tanınmasını önemsediklerini belirtti.

Soru-cevap bölümüyle sona eren panelin ardından konuşmacılara Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından günün anısına birer plaket takdim edildi.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü