Kazak Şair Kunşaym Niyazbekkızı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Söyleşi Gerçekleştirdi

25 Ocak 19

Hitit Üniversitesinde yüksek lisans öğrenimi gören torunu Timur Nüsüphan’ı ziyaret etmek için şehrimize gelen ünlü Kazak şairi Kunşaym Niyazbekkızı, 24 Ocak 2019 tarihinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde bir söyleşi gerçekleştirdi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanları ve lisans öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen söyleşide Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, modern Kazak edebiyatının yaşayan temsilcilerinden Kunşaym Niyazbekkızı’nı ağırlamaktan, Niyazbekkızı’nın bilgi, deneyim ve eserlerini kendi ağzından, bire bir dinlemekten duyduğu mutluluğu ifade edip bölüm öğrencileri açısından bu tanışmanın büyük bir şans ve tecrübe olduğunun altını çizerek katılımlarından dolayı kendilerine teşekkürlerini sundu.

TDE bölümü lisans öğrencilerinden İpek Sıla Aras ve Ayşe Akkaya’nın Kazak Tarihi ve Edebiyatı ile Kunşaym Niyazbekkızı hakkındaki sunumlarının ardından, torunu Timur Nüsüphan, Kunşaym Niyazbekkızı ve edebî eserleriyle ilgili bilgiler verdi. Konuşmasına tüm katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek başlayan Kunşaym Niyazbekkızı, hayatıyla ilgili önemli detaylara değinerek sözlerini sürdürdü. Matematik öğretmeni olarak 25 yıl hizmet veren 74 yaşındaki Niyazbekkızı, tüm hayatı boyunca edebiyat sevgisinin sürdüğünü belirtti. Türklerin yaşadığı çeşitli coğrafyaları bizzat ziyaret edip farklı ülkelerdeki Türk kültürünü gözlemlediğini belirterek konuşmasına devam eden Kunşaym Niyazbekkızı, özellikle Türkiyede Türk kültürünün çok canlı bir şekilde yaşadığına değindi. Şiirlerinde Türk tarihi ve kültürü, Türk birliği gibi millî konuları ele aldığını ifade eden Niyazbekkızı, Çorum ziyareti sırasında Çorum ve Türkiye ile ilgili 30’a yakın şiir kaleme aldığıyla ilgili bilgiler verdi. Söyleşi Kunşaym Niyazbekkızı’nın iki şiirini TDE bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerine okumasıyla sona erdi.

Programın ardından Kunşaym Niyazbekkızı ve torunu, TDE Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek ile birlikte, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Emre Güler’i makamında ziyaret ederek gördükleri ilgiden dolayı teşekkürlerini sundular. Prof. Dr. Güler de, Üniversitemiz ve öğrencilerimiz için faydalı olacak her tür faaliyeti memnuniyetle karşıladıklarını belirterek gerçekleştirdikleri söyleşi için kendilerine teşekkür etti.