Fakültemizde Engelli Araç Modifikasyonu Gerçekleştirildi

23 Nisan 19

Fakültemiz Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seyfi Polat ve Makine Mühendisliği Araştırma Görevlisi Mustafa Reşit Haboğlu tarafından Çorum’da yaşayan fiziksel engelli Bekir Madan için engelli aracı modifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Çorum Belediyesi tarafından engelli kişilere ücretsiz olarak akülü - joystick kollu araçlar dağıtılmıştır. Ancak ismi geçen şahsın fiziksel engelinin aracı kullanmaya uygun olmamasından dolayı bu aracı kullanması mümkün olmamıştır. Çorum Belediyesi, Üniversitemizden aracın engelli kişinin kullanabileceği şekilde revize edilmesi için talepte bulunmuştur. Bu talep doğrultusunda, aracın joystick kolu devre dışı bırakılmıştır. Yön kontrolünün sağlanabilmesi için engelli kişinin kol ve bilek ölçülerine göre SolidWorks programında ergonomik bir tasarım yapılmış, 3D yazıcı kullanılarak yeni bir yön kontrol kolu imal edilmiştir. Aracın ileri ve geri hareketi için ayak pedalları monte edilmiştir. Sensörlerden elde edilen veriler ve ilave bir mikrodenetleyici kullanılarak engelli kişinin reflekslerine uygun kontrol algoritması/yazılımı geliştirilmiştir. Yaklaşık 2 aylık test sürecinden sonra engelli kişinin fiziksel özelliklerine göre yeniden tasarlanan kişiye özgü aracımızın kullanıcıyla uyumu sağlanmıştır. Kullanıcı Bekir Madan’ın başkasına ihtiyaç duymadan araçla kendi başına hareket edebilmesi sonrasındaki sevinci ve  “Özgürlüğüme Kavuştum” ifadesi hepimizi derinden etkilemiştir.

Fiziksel engeli akülü araçları kullanmaya uygun olmayan engelli insanlar için bu tarz araç tasarımları bir umut olmaktadır. Yapılacak ufak değişikliklerle birçok insanın kullanımına uygun hale getirilebilecek olan engelli aracı, üniversitemizin sosyal sorumluluk projelerindeki hassasiyetini gözler önüne sermektedir. Benzer durumda olan diğer engelli insanlar için de bu projenin örnek olabileceği düşünülmektedir.

Doç. Dr. Seyfi Polat; projenin gerçekleştirilmesi sürecinde desteklerini esirgemeyen Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer’e, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Özgür Özdilli’ye, Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hacer Yücel’e ve bu projenin başlamasına vesile olan Havva Kahraman’a teşekkür etmiştir.

EA-1
EA-2