Yayınlanma Tarihi: 13 Kasım 2014 Perşembe

Üniversitemizde Uluslararası Ahıska Türkleri Sempozyumu Yapılacaktır


14-15 Kasım 2014 tarihlerinde Üniversitemiz tarafından “Sürgünün 70. Yılında Ahıska Türkleri Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirilecektir. Uluslararası katılımlı etkinliğimizin temel amacı, II. Dünya Savaşı sırasında (1944) sürgüne gönderilen Ahıska Türkleri hakkında farkındalık oluşturarak, Ahıska Türklerinin millî ve kültürel benliklerinin muhafazasına kültürel alanda destek olmaktır. Bu bağlamda sunulacak bildiriler ve ortaya konulacak görüşlerle Ahıska Türkleri ile ilgili konuların geçmiş, bugün ve gelecek çerçevesinde bilimsel olarak değerlendirilmesi, sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve akraba topluluklar arasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik bağların güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Üniversitemiz ile birlikte, TC Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, TİKA, TRT, Çorum Belediyesi, Çorum Valiliği, ÇTSO Başkanlığı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) işbirliği ile düzenlenecek olan sempozyumda sunulacak tebliğlerde genel olarak Osmanlı döneminde Ahıska Türkleri, Ahıska Türklerinin kültürel zenginlikleri, Ahıska Türkleri hakkında yazılmış romanlar, Ahıska Türklerinin bugünkü durumu, Ahıska gençliğinin eğitim sorunları, sürgünden vatana geri dönüş çabaları, dünya genelindeki Ahıskalılar ve uluslararası hukuk açısından Ahıska Türkleri gibi konular ele alınacaktır.

Sempozyuma Başbakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Milletvekili Salim Uslu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyaddin İsmihanoğlu Kassanov, Azerbaycan Cumhuriyet Millî Meclisi'nin 3. dönem milletvekili Ganire Paşayeva, Gürcistan Milletvekili Azer Süleymanov, Eritre Büyükelçisi Fırat Sunel, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ile ülkemizden ve dünyanın pek çok ülkesinden katılacağı etkinlik, 2 gün sürecek. Sürgünün hayatta bulunan canlı tanıklarının da katılacağı etkinlikte, Ahıska Türkleriyle ilgili sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel ve hukuksal konularda tebliğler sunulacak.

Ahıska Türk Müziği dinletisi ile Ahıska Türk Mutfağı yemeklerinin de yer alacağı sosyal ve kültürel etkinlikler içeren sempozyumda ayrıca “Sürgünün 70. Yılında Ahıska Türkleri” adlı kısa film ile Bizim Ahıska Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yunus Zeyrek tarafından hazırlanan “Ahıska Sürgünü Resim Sergisi” de yer alacaktır.

Tüm halkımızın davetli olduğu sempozyum ile ilgili her türlü bilgi sempozyum web sayfasında www.ahiska2014.hitit.edu.tr yer almaktadır. 

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube