Yayınlanma Tarihi: 03 Haziran 2014 Salı

Temiz Teknoloji Alanında İş Fikirleri Yarışması


Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) ile birlikte “Enerji ve Çevre” konusunda girişimci iş fikirlerinin yarışacağı ve destekleneceği uluslararası bir yarışma başlatılmıştır. Dünyanın en kapsamlı iş geliştirme platformu Global Cleantech Innovation Program (GCIP) tarafından düzenlenen yarışma, 2014 yılı itibari ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülkede başlatıldı. Temiz teknoloji alanında gelecek vaat eden iş fikirlerinin yarışacağı yarışma, ilk olarak ulusal düzeyde düzenlenecektir. Ardından Türkiye’nin en başarılı temiz teknoloji projesi, Silikon Vadisi’nde dünyadaki diğer projelerle yarışacaktır.

Türkiye’de TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) koordine ettiği yarışma, bu yıl “Yenilebilir Enerji”, “Enerji Verimliliği”, “Atıktan Enerji Üretim” ve “Su Verimliliği” kategorilerinde gerçekleştiriliyor. Yarışmaya, bu alanlara yönelik yeni bir fikri olan veya bir ürün geliştirmeye çalışan öğrenci, akademisyen, araştırmacı ve bireysel girişimcilerin yanında KOBİ niteliğindeki işletmeler de katılabileceklerdir. Girişimciler, en az iki kişiden oluşan bir takım kurarak, TÜBİTAK’a başvuru yapabileceklerdir. Başvuru için takım üyelerinden en az birisinin T.C. vatandaşı olması veya Türkiye’de bir ikamete sahip olması yeterli olacaktır. Bunun dışında seçici herhangi bir kriter aranmayacaktır.

Yarışmanın Türkiye ayağındaki başvuralar, 2 Haziran - 1 Temmuz 2014 tarihleri arasında elektronik ortamda “www.turkey.cleantechopen.org” adresi üzerinden kabul edilecektir. Başvurular, TÜBİTAK tarafından düzenlenecek panellerde uzmanlar ve akademisyenler tarafından değerlendirilecek ve programa devam etmeye uygun bulunan 25 yarı finalist takım, ilan edilecektir.

Yarı finalistler, Silikon Vadisi’ndeki Ana Girişimcilik Programının yürütücüsü “The Cleantech Open” tarafından 10 haftalık bir eğitim sürecine tabi tutulacaktır. Eş zamanlı olarak TÜBİTAK aracılığı ile üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) ve Teknoloji Merkezleri ile diğer proje paydaşları tarafından düzenlenecek iş girişimcilik eğitimlerinden de ücretsiz faydalanacaklardır. Ayrıca her takıma, markalaşma, satış ve pazarlama, iş modelleri, iş hukuku, sürdürülebilirlik, fikri mülkiyet hakları gibi konularda, uzmanlar tarafından iş geliştirme eğitimleri verilecektir.

Tüm bu aşamaların ardından ilk olarak kategori birincileri, ardından Türkiye birincisi belirlenecektir. 2014 yılı için ulusal birinciye 50 bin TL, kategori birincilerine ise 20 bin TL ödül verilecektir. Türkiye birincisi olan proje, kasım ayında Silikon Vadisi’nde düzenlenecek Global Forum’da diğer ülke birincileri ile yarışacaktır.

Ayrıca programa katılacak takımlar, rehberler ve panelistler, “Global Cleantech Innovation Program” platformunun uluslararası havuzunda yer alan birer üyesi olacaktır. Böylece, Güney Afrika’daki bir girişimci, Türkiye’deki danışman ile projesini geliştirirken, ürününü Pakistan’daki üretici veya firmaya satabilecektir.

Program hakkında ayrıntılı bilgilere, “www.turkey.cleantechopen.org” adresinden ulaşılabilir.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube