Yayınlanma Tarihi: 10 Eylül 2014 Çarşamba

TÜBİTAK 2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı


2232 Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı kapsamında yurtdışında yaşayan başarılı Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek verilmektedir. Bu programa başvuru yapacak araştırmacıların aşağıdaki çalışma deneyimlerinden herhangi birini sağlaması gerekmektedir.

  • Lisans mezunu olup lisans sonrası en az 6 yıl alanlarında yurt dışı araştırma deneyimine sahip olmak, 
     
  • Yüksek lisans mezunu olup yüksek lisans sonrası en az 4 yıl alanlarında yurt dışı araştırma deneyimine sahip olmak,
     
  • Doktora mezunu olup doktora sonrası en az 2 yıl alanlarında yurt dışı araştırma deneyimine sahip olmak,

2014 Yılında Program kapsamında yapılan revizyonlar;

  1. Program kapsamında hak kazandırma sistemi getirilmiş olup, programa başvuru yapabilmek için Türkiye’de Ar-Ge faaliyeti yürüten kurum/kuruluşlardan kabul alma şartı kaldırılmıştır.  Başvurusu desteklenen adaylar 12 ay içerisinde Türkiye’de Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve/veya Ar-Ge faaliyeti yürüten Özel Sektör Kuruluşlarının herhangi birinden kabul mektubu alarak burslarını başlatabilecekler. 
     
  2. Yurt dışında ikamet etme süre şartı değiştirilmiştir. Programa başvuru yapabilmek için başvuru döneminin ilk günü itibariyle son 36 ay içinde en az 30 ay yurt dışında ikamet etmiş olmak yeterli olacaktır.  (Türkiye’de zorunlu geçirilen süreler -askerlik vb. ile bilimsel etkinliklere katılım, tatil vb. için geçirilen kısa süreli ikametler bu süre içerisinde dikkate alınmaz.
     
  3. Araştırma destek miktarı artırılmıştır. Araştırmalarını Üniversite ve/veya Kamu Ar-Ge birimlerinde yürütecek araştırmacılara 30.000 TL’ye kadar araştırma desteği verilecektir. 
     
  4. Program kapsamında desteklenen araştırmacıların TÜBİTAK’ın diğer destek programlarına başvuru yapabilmesine imkân tanınmıştır.

Bu programın amacı; 

Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Tıbbi Bilimler ile Tarımsal Bilimler alanlarında araştırma deneyimine sahip T.C. uyruklu araştırmacıların yurtdışından Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek ve çalışmalarını yurt içinde sürdürebilmeleri için destek vermektir. 

Destek süresi en fazla 24 aydır. Destek hakkı kazanan araştırmacı,  kendisine tahsis edilen desteği, hak kazandığı tarihten itibaren 12 ay içinde kullanmak zorundadır.  12 ay içerisinde kullanılmayan destekler için hak talep edilemez.

Başvurular

Başvurular her ay, yılda 12 dönem alınmaktadır.

Başvuru her ayın ilk iş günü başlamakta ve aynı ayın son iş günü saat 17.30’da sonlanmaktadır.

Başvurular başvuru ayını takip eden ay içerisinde danışman/panelist görüşleri doğrultusunda BİDEB Destekleme ve Değerlendirme Kurulu’nca değerlendirilir.

Başvurunun sonuçlanması başvuru döneminin bitiminden sonra en az 60 gün süreceği hususu göz önüne alınmalıdır. 

Başvurular her ayın son işgünü mesai saati bitimine kadar yapılır. Başvuruların değerlendirme süreci her ayın son başvuru tarihinden sonra başlar.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON BİRİMİ

 

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube