Yayınlanma Tarihi: 23 Ağustos 2015 Pazar

Üniversitemizin Tüm Önlisans ve Lisans Programlarına “İş Sağlığı ve Güvenliği” Dersi Konuldu

TBMM Genel Kurulu’nda 20/6/2012 tarihinde kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30/06/2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Kanun kapsamında bir kişi dahi çalıştıran tüm işletmeler kanunun getirdiği yükümlülüklerin altına girmektedir. Hitit Üniversitesi tüm birimlerin iş sağlığı ve güvenliği bakımından uygun duruma getirilmesi ve tüm çalışanların ve kanun kapsamında İSG eğitimlerini almaya başlaması ile ilgili çalışmalar İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü öncülüğünde yapılmaya başlanacaktır. Üniversitelerin ana paydaşları olan öğrenciler 29 Haziran 2015 tarihinde yayımlanan yönetmelikle şimdilik kanunun zorunluluğu dışına çıkarılmış bulunmakta olup, aslında zamanlarının büyük bir kısmını üniversite kampüs veya sınırları içerisinde geçiren öğrencilerin de İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında eğitim almaları hem bu işin kültürünün halka kazandırılması, hem de sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması konusunda tüm paydaşların bilinçlendirilmesi için Üniversitemizin tüm birimlerindeki öğrencileri kapsayan İş Sağlığı ve Güvenliği derslerinin müfredata eklenmesi planlanmıştır.

Üniversitemizin 19.08.2018 tarihinde yaptığı Senato Toplantısında alınan kararla, Hitit Üniversitesi’nde eğitim gören tüm önlisans ve lisans öğrencilerini kapsayacak şekilde İş Sağlığı ve Güvenliği derslerinin bir yarıyılda, en az haftalık iki saat olacak şekilde müfredata konulması kararlaştırıldı.

Dersin müfredatında, ilk 6 haftada ortak olarak İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün kazandırılması, çıkarılan 6331 sayılı İSG ve 4857 sayılı İş Kanunu hakkında bilinçlendirilmesi, genel olarak iş kazası, meslek hastalığı ve bunların önlenmesi için risk analizlerinin belirlenmesi konuları, kalan 8 haftalık eğitim süresinde ise her bölüm ve programın kendi uzmanlık alanları dikkate alınarak İş sağlığı ve Güvenliği konusunda proseslerin tanımlanması, gerekli güvenlik ekipmanı ve donanımlarının kullanılması, risk analiz cetvellerinin oluşturulması ve gerekli önlemlerin alınması hakkında bilinçlendirilmeleri konularına yer verilmiştir.

Bu dersi alan öğrencilerimiz kendi sağlık ve güvenliklerini korumada tecrübe kazanmanın yanında, mezun olup iş hayatına atıldıkları zaman kendilerinin ve çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği hakkında bilinçlendirilmeleri sağlanacaktır. Bu bağlamda Üniversitemizin temel çıktılarından olan “Sürekli öğrenmeyi desteklemek” ilkesi doğrultusunda öğrencilerimizin hayatta daha başarılı olmaları sağlanacaktır.

 

                                                                                                                                   HİTİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube