Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2017 Pazar

Rektörümüzden 73. Yılında Ahıska Türkleri Sürgünü Mesajı

Ahıska Türklerinin anavatanlarından sürgün edildikleri tarih olan 14 Kasım 1944, yalnız Türk tarihinin değil, insanlık tarihinin de en kara sayfalarından biridir. 

14 Kasım’ı 15’ine bağlayan gecede,  Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) ani bir operasyonuyla 100 bine yakın Ahıska Türkü, anavatanları olan Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki evlerinden silah zoruyla çıkartılarak, SSCB içindeki çeşitli bölgelere sürülmüş ve yük trenleri içindeki yolculukları sırasında, Ahıska Türklerinin yaklaşık yarısı açlık, bakımsızlık ve  hastalıktan hayatlarını kaybetmişlerdir.

Yıllarca dünya kamuoyundan gizlenen sürgünün belgeleri, bugün artık sır olmaktan çıkmış,  31 Temmuz 1944 tarihli “Devlet Savunma Komitesi”nin gizli kaydıyla kaleme alınan kararın altında Gürcü diktatörü Stalin’in imzasının bulunduğu bilinmektedir. 

Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 73. yılı dolayısıyla, Ahıska Türk toplumunun hafızasında tazeliğini koruyan bu insanlık dışı sürgünü büyük bir acı ve hüzünle anıyor, sürgün sırasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Ahıska Türklerinin huzur ve barış içerisinde ana vatanlarına dönmelerini ve Gürcistan toplumuyla uyumlu bir şekilde hayatlarını idame ettirmelerini temenni ediyor, 73. yılında Ahıska Türklerinin sürgününü esefle kınıyoruz.


Prof. Dr. Reha Metin ALKAN
Rektör                   


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube