Yayınlanma Tarihi: 15 Ekim 2011 Cumartesi

“Sirk Kültürünün Atası Hititler”

                                                            “SİRK KÜLTÜRÜNÜN ATASI HİTİTLER”

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi,  Hitit Uygarlığı Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÜNAL, Safari Sirki Koordinasyon Yetkilisi Şaban TAŞÇI, Safari Sirki Genel Menajeri ve Sanat Yönetmeni İsmail Hakkı YAĞCIZEYBEK ile birlikte 18 Ekim 2011 Salı günü Anitta Otel’de bir basın toplantısı düzenledi.

Sirk kültürünün tanıtılması amacıyla düzenlenen basın toplantısında bir sunum yapan Prof. Dr. ÜNAL, “ Anadolu’da doğup gelişen ve yıllar sonra yurtdışına telif hakkı ödenerek satın alınan nice değerlerimiz vardır. Sirk kültürü de bu değerlerimizden bir tanesidir. Yıllarca kaynağı başka ülkelere atfedilen sirk kültürü, hiç tartışma ve tereddüte mahal vermeksizin Hititlere ait bir kültürdür. Bilimsel veriler bu konuyu tüm çıplaklığı ile ortaya sermektedir.” dedi.

Hititlerden günümüze kadar uzanan figürlerde insanların boğa üzerinde akrobasi gösterisi yaptığını, kılıç yutan insan figürünün bulunduğunu dile getiren ÜNAL, bu kültürün Hititlere ait olduğunun kabartmalar ve vazolar üzerine resmedilerek günümüze kadar ulaştırıldığını aktardı.

Prof. Dr. Ahmet ÜNAL,  “Safari Sirki insanları eğlendirmekle kalmayıp Anadolu’nun unutulmuş, kaybolup gitmiş ve binyıllarca İtalyanlardan, Ruslardan oluşan batılılar tarafından bize para karşılığı sürekli pazarlanan bu yerli Anadolu ürününü, Anadolu’da tekrar canlandırmaya çalışmaktadır. Önemsiz gibi görülen bu mücadele, kültür sömürüsüne karşı verdiğimiz çabaların çok önemli ve güncel çabasıdır. Bu çalışmaya Anadolu ve Anadolucuları destek vermeye çağırıyorum.”  sözleriyle konuşmasını tamamladı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube