Yayınlanma Tarihi: 29 Kasım 2011 Salı

Hitit Çivi ve Hiyeroglif Yazılı Belgelerinde Ziti – İsimleri Hakkında Yazılışlar

Üniversitemiz Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Hitit Çivi ve Hiyeroglif Yazılı Belgelerinde Ziti – İsimleri Hakkında Yazılışlar” Konulu Konferans Düzenlendi
 

Üniversitemiz, Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 29 Kasım 2011 Salı günü Çorum Müzesi Konferans Salonu’nda “Hitit Çivi ve Hiyeroglif Yazılı Belgelerinde Ziti – İsimleri Hakkında Yazılışlar” konulu bir konferans düzenlendi. Etkinliğe Kültür ve Turizm Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU, Üniversitemiz Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÜNAL, Chicago Üniversitesi Öğretim Görevlisi DrOğuz SOYSAL, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet AKBAŞ, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra KESKİN, Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa BAKAN, TSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semrin KALELİ, Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İPEK üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Arkeolog ve Hititolog’un birbiri ile karıştırılmamasını vurgulayarak sözlerine başlayan Hitit Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÜNAL, Hitit uzmanlarının dünyada mumla aranacak kadar az olduğunu ifade ederek, günümüzde Atatürk’ün kurduğu Türkiye üniversitelerinde ne yazık ki eski çağ bilimlerinde kurumsallaşmanın sağlanamadığını dile getirdi. ÜNAL katılımlarından dolayı Kültür ve Turizm Müdürü Ali ÖZÜDOĞRU’ya Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İPEK’e,  Chicago Üniversitesi Öğretim Görevlisi DrOğuz SOYSAL’a ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Programa konuşmacı olarak katılan Chicago Üniversitesi Öğretim Görevlisi DrOğuz SOYSAL, Hititlerde en yaygın şekilde kullanılan isim öğelerinden birisinin de “erkek, adam” anlamına gelen Ziti olduğunu ifade etti. Günümüze kadar çiviyazılı metinlerde 95 kadar Ziti isim tespit edildiğini vurgulayan SOYSAL, Hititlerin diğer yazı türlerinde ve mühürlerinde de Ziti isimlerin bulunduğunu belirtti.

Konuşmasının ardından Ziti – İsimleri ve Hiyeroglif İşaretinin okunuşları ile ilgili dağıtılan dokümanlarda bulunan Ziti isimleri ve Hiyeroglif işaretleri hakkında açıklamalarda bulunan DrOğuz SOYSAL, tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube