Yayınlanma Tarihi: 09 Ocak 2012 Pazartesi

“İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim için Sektörel Talep Araştırması”

Üniversitemiz, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ve İş-Kur tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajans'ı (OKA) tarafından kabul edilen “İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim İçin Sektörel Talep Araştırması” projesinin değerlendirme toplantısı 7 Ocak 2012 Cumartesi günü Anitta Otel'de yapıldı. Toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin BAŞARANHINCAL, OKA Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİN, Öğretim Görevlisi Proje Koordinatörü Mehmet AYDINKAL, üniversitemiz akademisyenleri ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİN, projenin amacını; mesleki eğitim ile kentte faaliyet gösteren sanayi sektörlerinin nitelikli ve ara eleman ihtiyacını karşılamak ve geliştirmek olduğunu belirtti. Bu amaç doğrultusunda mesleki eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin yetiştirilmesinde teorik bilgi yanında pratik bilginin de olması gerektiğini söyleyen BİLGİN, arz talep dengesini sağlayabilmek için üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, “Çorum’un gelişmesi için herkes koşturuyor ancak koordineli bir şekilde hareket edemiyoruz.” dedi. “Üniversite olarak üzerimize ne düşüyorsa tüm paydaşlarımızla her şeyi yapmaya hazırız.” diyen Rektör ALKAN, projenin bütçesel olarak küçük bir rakam olduğunu ama katma değer olarak Çorum’a, üniversitemize çok büyük katma değerinin olduğunu ifade etti. Her üniversitede olan standart bölümlerin açılmayacağının altını çizen ALKAN, “Biz üniversite olarak etrafımızda, bölgemizde olmayan bölümleri değerlendireceğiz ve istihdam odaklı bölümler açacağız, bundan sonra büyürken istihdam odaklı büyüyeceğiz.” dedi. Üniversitenin sanayi, toplum ve bu il için var olduğunu belirten ALKAN, üniversitenin her zaman önden gitmesi gerektiğini, iş adamlarına yeni vizyonlar, yeni bakış açıları kazandıracağını belirtti. ALKAN, projede emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Toplantıda konuşma yapan OKA Genel Sekreteri Mevlüt ÖZEN, “TR 83 bölgesi” olarak bilinen Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerinin valilerinin, belediye başkanlarının yer aldığı büyük bir kurum olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı doğrudan faaliyet destekleri vererek kamu kurum ve kuruluşlarına büyük katkılar sağlandığını ifade etti. “İstihdam Odaklı Mesleki Eğitim İçin Sektörel Talep Araştırması” projesinin iyi sonuçlanan ve önemli proje olduğunu yapılan toplantıdan anlaşıldığını belirten ÖZEN, bu tür çalışmalarda üniversitelerin öneminin çok büyük olduğunu vurguladı. ÖZEN, son üç yılda ajans tarafından yapılan çalışmalar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmasının ardından son derece iyi sonuçlanan projede katkısı bulunan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin BAŞARANHINCAL ise “Eleman yetiştirme konusunda bu güne kadar çok çalışmalar yapıldı ancak ilk defa bilimsel bir kimlikle bu çalışmayı yapıyoruz.” dedi. Çok hassas ve bazı dönemlerde sorunların olabileceğinin altını çizen BAŞARANHINCAL, başlangıç olarak iyi bir adım attıklarını belirtti. “İşsizlik yok mesleksizlik var” diyen BAŞARANHINCAL, artık ne iş olursa yaparım zihniyetinden uzaklaşarak, sanayi sektöründeki bu sorunun aşabilmesi için alanında uzman elemanların yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten BAŞARANHINCAL, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Öğretim Görevlisi Proje Koordinatörü Mehmet AYDINKAL da projenin sonuçlarını şöyle açıkladı:

''Staj uygulamalarına yönelik rasyonel politikalar geliştirilmeli. Mesleki eğitim verilen kurumların altyapı ve teknik yapısı güçlendirilmeli. Mesleki eğitim kurumları eğitim tekniklerinde işgücü çevrelerinin bilgi birikim ve deneyimlerinden yararlanmalı. Mesleki eğitim kurumları kurumsal yeterliliklerini akredite ettirmeli. Bu sorunların çözülmesi için ise ilk olarak bir üniversite sanayi işbirliği koordinasyon merkezi kurulmalıdır.'' 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube