Yayınlanma Tarihi: 09 Mart 2012 Cuma

Üniversitemiz İnternet ve Linux Etkinliği Düzenledi

Üniversitemiz, Linux Kullanıcıları Derneği  ile Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda 9 Mart 2012 tarihinde “İnternet ve Linux Etkinliği” düzenledi. Açılış konuşmasını üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’ın yaptığı etkinlikte, İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa AKGÜL “İnternet, Bilgi Toplumu ve Toplumsal Paylaşım” , Linux Kullanıcıları Derneği Üyesi Doruk FİŞEK “Linux nedir? Yenir mi?” ve “Özgür Yazılım Dünyasında İş Olanakları”, İTÜ BİDB’den Gökhan AKIN ve Sınmaz KETENCİ “Linux ve İnternet” başlıklı sunum gerçekleştirdiler. Üniversitemiz Rektörü ALKAN konuşmasında yoğun etkinlik programı arasında zaman ayırarak geldikleri için Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa AKGÜL, Doruk FİŞEK, Gökhan AKIN ve Sınmaz KETENCİ’ye teşekkür etti. Üniversitemiz bilişim alt yapıları hakkında katılımcılara bilgi sunan rektör ALKAN, teknoloji olarak en iyi bilinen cihazları üniversitemize kazandırdıklarını ifade etti. Rektör ALKAN şuan tüm yerleşkelerde wireless bağlantı çalışmalarının sürdüğünü belirterek, kısa bir süre içerisinde birimlerin içerisinde ve dışarısında kablosuz  internete erişimin mümkün olacağını söyledi. 500’e yakın öğrenciye bilgisayar desteği verdiklerini kaydeden Rektör ALKAN, öğretim elemanlarına da laptop desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi.  Rektör ALKAN, Linux’un Türkiye’de çok yeni bir konu olduğunu ve hayal gücümüzle sınırlı olduğunu ifade ederek sözü Doç. Dr. Mustafa AKGÜL’e bıraktı. Doç. Dr. Mustafa AKGÜL, “İnternet, Bilgi Toplumu ve Toplumsal Paylaşım” başlıklı sunumunda İnternetin Gelişimi, İnternetin Nasıl Algılanması Gerektiği, Bilgi Ekonomisi ve Toplumu, Sosyal Ağlar, Açık Erişim, Open Xyz, Bilgi Ekonomisi/Toplumu İndexleri, Türkiye’de İnternet Kullanımı gibi konularda bilgiler sundu. İnterneti sanayi devrimi gibi devrimsel bir gelişim olarak gördüğünü söyleyen AKGÜL, “Sanayi devrimi, kol gücünün çoklanması; bilgi devrimi, beyin gücünün çoklanmasıdır” dedi.  AKGÜL, Türkiye’de 30-35 milyon internet kullanıcısı olduğunu belirterek, kırsal kesimde kadınların %15’nin internet kullandığını ve kadın erkek eşitsizliğinde %30’larda olduğumuzu ifade etti. Anti Global Hareket internetinin çok etkin olduğunu kaydeden AKGÜL, internetin kitleleri harekete geçirme, yolsuzluğu önleme, yönetime katılma, strateji oluşturma ve yayma gibi etkileri olduğunu belirtti. Linux Kullanıcıları Derneğinden Doruk FİŞEK, Linux İşletim Sisteminin gelişimi, kullanım alanları ve avantajları hakkında bilgiler verdi. Etkinliğin sonunda Doruk FİŞEK, “Özgür Yazılım Dünyasında İş Olanakları”, İTÜ BİDB’den Gökhan AKIN ve Sınmaz KETENCİ “Linux ve İnternet” konularında bilgiler verdiler.  Rektör ALKAN, sunumlarıyla yapmış oldukları katkıdan dolayı eğitmen katılımcılara teşekkür ederek, plaket takdiminde bulundu.