Yayınlanma Tarihi: 12 Nisan 2012 Perşembe

‘Kariyer Planlanmasında Entelektüel Birikim’ Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Üniversitemiz İş ve İnsan Kaynakları Merkezi tarafından düzenlenen “Kariyer Planlanmasında Entelektüel Birikim” konulu söyleşiye katılarak üniversiteli gençlerle bir araya geldi.

Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gülen Elmas ARSLAN, Çorum Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Menderes SUİÇMEZ,İş ve İnsan Kaynakları Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Metin UÇAR, fakülte ve yüksekokulların öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Rektör ALKAN,söyleşide İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerineüniversite yıllarından bahsederek şunları söyledi: “Çok zor şartlar altında öğrencilik yaptım. 5 yıl yurtta kaldım. O dönemlerde ciddi tecrübeler ve arkadaşlıklar edindim. O dönemde hepimiz eşitiz, parasızız, rütbesiziz. Tüm sıkıntılara rağmen en fazla kitap ve gazeteyi öğrencilik yıllarında okudum. Hiç kimse tesadüfen bir yere gelmiyor. Akademisyenlik parasız, çileli, meşakkatli, uzun soluklu bir süreç.”.

Rektör ALKAN, entelektüel birikim olarak kitap okumanın önemine değinerek Çorum’un 30-40 yıl öncesinde nasıl bakış açısına sahip olduğunu Kemal TAHİR gibi yazarlardan öğrendiğini, dünya edebiyatı eserleri ile de hayatına yön verecek birikimler elde ettiğini dile getirdi. Üniversiteye Rektör olarak atandığında bu birikimlerin çok faydasını gördüğünü söyleyen ALKAN,öğrencilere çok okumaları yönünde tavsiyelerde bulundu. Şiir okumayı da çok sevdiğini dile getiren Rektör ALKAN, hala fırsat buldukça şiir okuduğunu ve bundan büyük keyif aldığını belirtti.

Prof. Dr. Reha Metin ALKAN,hayatın hızla devam ettiğini, kimsenin tesadüf eseri bir yere gelmediğini, artık sadece mazeret üretenlerin kabul görmediğini ifade ederek; “bir çaba içinde olmayan kimse, zamanı geldi diye Profesör yapılmaz. Geçmişte biz zor koşullarla mücadele ettik ama kendimizi geliştirerek bu yerlere ulaştık. Siz çile çekin demiyoruz ama edindiğiniz bilgi ve tecrübelerin günlük bile eskidiği bir dönemde dünyayı iyi yorumlamanız gerekiyor. Sıradan hiçkimseye bu dünyada yer yok. Biz öğrencilerimizin daha iyi imkânlara kavuşması için Teknokent öncesinde büyük firmalarla görüşmeler yapıyor ve onları buraya davet ediyoruz. İlk etapta bizim hocalarımızın bu firmaların AR-GE merkezlerinde danışmanlık yapmalarını sonra öğrencilerimizin buralarda staj ve üniversite sonrasında istihdam edilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu fırsatları iyi kullanmanız gerekiyor. Açık öğretim Fakültesi ile Boğaziçi Üniversitesi mezunu arasında özlük hakkı konusunda bir fark yok. Sizlerin Boğaziçi mezunu bir öğrenci ile aynı işyerine başvurabilecek seviyeye gelmenizi hedefliyoruz. Kaynağa nasıl ulaşacağınız kadar onu nasıl kullanacağınız da önemlidir. Her yerde artık formül dolu ama önemli olan hangi formülün nerede kullanılacağını bilmektir” dedi.

Öğrencilere dört yıl gibi sürede her şeyin verilmesinin mümkün olmayacağını söyleyen Rektör ALKAN, ‘önemli olan doğru bilgiye ulaşma yöntemini öğrenmek ve daha sonrasında alınan bilgilerin üstüne kendimizin bir şeyler ekleyebilmesidir’ dedi. Prof. Dr. ALKAN,  dünyayı iyi okumamızın bizim en önemli görevimiz olduğunu belirterek,vizyonunu geniş tutan, çağa ayak uydurmak için donanımlı olanların başarıyıyakalayacağını vurguladı.

Öğrencilerin internet imkânlarına sahip oldukları için daha şanslı olduklarını dile getiren ve öğrencilerin ellerindeki imkânları iyi değerlendirmelerini isteyen Rektör ALKAN, “Ulaşım, otomasyon, yemekhane, ulaşım gibi sorunlar hayati meseleler değil. Hedefimiz, Hitit Üniversitesi öğrencisi ile Boğaziçi’ni eşit hale getirmek. Sizleri yetiştiren akademisyenleri tercih ederken dünya vizyonuna sahip olmalarına bakıyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, söyleşide kampüs alanı ile ilgili bilgiler de verdi. ALKAN, “Mastır planı hazırlıyoruz. Çorumlu hemşerilerimizin baştan beri verdikleri desteğin, heyecanın devam etmesini temenni ediyorum. Kampüs alanı tahsis edildiğinde ilk olarak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi yapılacak.” dedi.

ALKAN, “Maddi, manevi çok sıkıntılar geçirdim ama tekrar dünyaya gelsem yine bu zorlu ama güzel yolu seçerdim. Severseniz bilgi öğrenmek ve öğretmek kadar dünyada zevkli bir şey yok. Dünyanın en güzel mesleği akademisyenliktir.” diyerek sözlerine son verdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube