Yayınlanma Tarihi: 29 Mayıs 2012 Salı

Üniversitemizde “Engelli Öğrenciler İçin Uygulamalar” Konulu Program Gerçekleştirildi

Üniversitemiz “Engelsiz Üniversite Birimi” tarafından Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda 25 Mayıs 2012 tarihinde saat 15.00’da Ankara Üniversitesi’nden Uzman Dr. Melek SABUNCUOĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı bir program gerçekleştirildi. Akademisyenlerin, derslerini alan engelli öğrenciler için öğretimi nasıl uyumlu hale getirebileceklerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenenprogramda, Engelsiz Ankara Üniversitesi Birim Sorumlusu Uzman Dr. Melek SABUNCUOĞLU, yükseköğrenimde engelli öğrencilere yönelik uyarlamalar hakkında bir sunum yaptı.

Programın başında kısa bir konuşma yapan SABUNCUOĞLU, Ankara Üniversitesi bünyesinde engellilerle ilgili bütün işlerden kendisinin sorumlu olduğunu, ayrıca bir komisyonun da birime bilimsel açıdan destek verdiğini söyledi. Birebir öğrencilerle kendisinin çalıştığını söyleyen SABUNCUOĞLU,  birimden aktif olarak talep isteyen öğrenci sayısının çok az olduğuna vurgu yaptı ve öğrencilere şu çağrıda bulundu:“Engelli arkadaşlarımız bizlere ulaşsınlar, hiçbir şeyden çekinmesinler. Çünkü engelli arkadaşlarımızla ilgili dışarıya dönük hiçbir bilgi vermiyoruz.”SABUNCUOĞLU konuşmasında, engellilere yönelik derslerde, öğrencilere özel powerpoint sunumlar hazırlandığını, makaleler tarandığını, öğrencilere şekil ve grafiklerin tek tek anlatıldığını, dinleyici notları hazırlandığını ve bu notların engelli öğrencilere dersten önce verildiğini kaydetti. Uzman Dr. Melek SABUNCUOĞLU, çok sevdiğini dile getirdiği “Bir mıh bir nalı, bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan bir orduyu, bir ordu da bir ülkeyi kurtarır” sözüyle konuşmasını sonlandırdı ve sunumuna geçti.

SABUNCUOĞLU sunumunda,  yasal düzenlemeler kapsamında Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği’ne ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne değindi. Engellilerin tüm insan haklarını ve temel özgürlüklerini diğerleriyle eşit şekilde kullanmasını veya bunlardan yararlanmasını sağlamak üzere yapılması gereken değişiklik ve uyarlamalar hakkında dinleyenleri bilgilendiren SABUNCUOĞLU; ürünlerin, çevrenin, programların ve hizmetlerin özel bir tasarıma ve uyarlanmaya gerek duyulmaksızın, mümkün olduğunca herkes tarafından kullanılabileceği şekilde tasarlanması gerektiğinin altını çizdi. SABUNCUOĞLU sunumunda, okuyucu sağlanması, işaret dili çevirmeni sağlanması, staj uygulamaları yapılması gibi yükseköğrenimde engelli öğrencilere yönelik öğretimsel uyarlamalara ve eğitim-öğretim ortamları, araç gereç ve malzemeler gibi fiziksel erişebilirlik konularına yer verdi. Son olarak, dinleyicilere engelli öğrencilere yönelik powerpoint sunum hazırlama, slaytın sözlü sunumu ve dinleyici notları hakkında bilgi veren SABUNCUOĞLU’na, Üniversitemiz Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet AKBAŞ ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nur ŞAT’ınplaket takdimiyle program sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube