Yayınlanma Tarihi: 12 Aralık 2013 Perşembe

İnsan Hakları ve Uygulamaları Paneli Düzenlendi

İnsan Hakları Haftası münasebetiyle,  Üniversitemiz ile Çorum Baro Başkanlığı işbirliğiyle “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 65. Yılında İnsan Hakları ve Uygulamaları ” konulu panel 11 Aralık 2013 Çarşamba günü saat 14:00’te Turgut Özal İş Merkezi’nde düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Haklı’nın oturum başkanı olduğu panelde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Özalp, “Tarihsel Süreçte İnsan Hakları”, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yücel Başdemir, “Ulusal ve Uluslararası Mevzuat Açısından Türkiye’de İnsan Hakları Sorunu”, Çorum Barosu avukatlarından Av. Zeynep Demirbaş Balyaz ise “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Çerçevesinde Adil Yargılanma Hakkı” adlı tebliğleriyle konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışını yapan Doç. Dr. Şaban Haklı, toplumun insan hakları konusunda bilinç sorununa dikkat çekerek günümüz dünyasında var olan insan hakları ve uygulamaları üzerinde genel açıklamalarda bulundu.

Panelin ilk konuşmasını yapan Doç. Dr. Ahmet Özalp, her tarihsel dönemde insanın ötekileştirildiğine değinerek Antik Yunan’dan Modern  Çağ’a kadar geçirilen sürede insanın ontolojik bir varlık olarak bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Özalp, “İnsan Doğmak” ile “İnsan Olma”nın ayrımına, değinerek insanın üzerine düşen ödev ve yükümlülükleri dile getirdi. Doç. Dr. Özalp, “Eğer insan kendi başına bir amaçsa, diğer her şey bunun üzerine inşa edilmelidir” diyerek konuşmasına son verdi.

Panelin diğer konuşmacısı Doç. Dr. Hasan Yücel Başdemir ise Türkiye’de insan haklarının bahsedildiği alanlara ilişkin değerlendirmelerde bulunarak vatandaşlığın tanımına, gayri meşru cinayetlere, okullarda verilen din derslerine, başörtüsü konusuna, dini azınlıklar, dini cemaatlerin durumu ve anadilde eğitim sorunu gibi konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Son konuşmacı Av. Zeynep Demirbaş Balyaz da, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Çerçevesinde Adil Yargılanma Hakkı” konusunu ele alarak “Adil Yargılanma Hakkı” maddesi üzerine açılamalarda bulundu. Av. Demirbaş Balyaz, “delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi”, “davanın makul süre içerisinde sonuca bağlanması” ilkelerine değinerek uygulama alanlarından örnekler verdi.

 Yoğun bir katılımın olduğu Panel, soru-cevap kısmına geçilerek sona erdi.

 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi için tıklayınız.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube