Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2013 Salı

"Ölüm Yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy" Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Rektörlüğü ile öğrenci kulüplerimizden Akademik Araştırmalar Topluluğu (AKAT) tarafından Rektörlük Konferans Salonunda 23 Aralık 2013 Pazartesi günü Üniversitemiz öğretim elemanlarının, öğrencilerinin ve basının yoğun ilgi gösterdiği "Ölüm Yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy" konulu bir panel düzenlendi.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek’in moderatörlüğünü yaptığı panele Prof. Dr. Sami Güçlü, MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Araştırmacı Yazar Mehmet Çetin konuşmacı olarak katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından panelin açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Hitit Üniversitesi’nin topluma katkı sağlayacak her alanda görev yapmayı hedef olarak belirlediğini ve misyonları arasında toplumu bilgilendirmenin de bulunduğunu, dolayısıyla milletimiz tarafından çok sevilen, sayılan ve örnek kişiliği hafızalarda büyük bir canlılıkla yaşayan Mehmet Akif Ersoy’u anmanın kendileri için gurur verici olduğunu ifade etti. Rektörümüz Prof. Dr. Alkan bu anlamlı etkinliğin bir öğrenci etkinliği olmasının ayrı bir önem arz ettiğini de sözlerine ekledi.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek panelistlere sözü vermeden önce, şahsiyeti ve eserleri ile toplumumuz üzerinde silinmez bir iz bırakan Mehmet Akif Ersoy’un “sosyal sorumluluk sahibi bir aydın” olduğunun altını çizerek Mehmet Akif Ersoy’un aydın olmanın bilinciyle hiçbir görev verilmediği halde milletinin sorunlarını görev edindiğini ve bütün hayatını bu doğrultuda şekillendirdiğini vurguladı.

Panelin ilk konuşmacısı Araştırmacı-Yazar Mehmet Çetin “Mehmet Akif’in Türk Dünyasındaki Etkileri” başlıklı konuşmasına “Akif‘in bize ihtiyacı yok ama, bizlerin Akif’e çok ihtiyacı var” diyerek başladı ve Mehmet Akif’in Azeri şair ve yazarlardan Hüseyin Cahit, Şehriyar ve Ağaoğlu Ahmet’e etkileri üzerine örnek olay ve eserlerden yola çıkarak bilgiler verdi. Ayrıca Mehmet Akif’in Sırat-ı Müstakim ve Sebilü’r-Reşat dergilerinde bu isimlerin eserlerine yer verdiği, söz konusu dergilerin Türk ve İslam dünyasına ait birçok ülkede okunduğu ve Akif’in Türk ve İslam dünyasındaki etkisinin en az bizdeki kadar çok olduğu tespitinde bulundu.

İkinci panelist MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem “Öğretmen ve Öğrenci Mehmet Akif” başlıklı konuşmasında, Akif’in öğretme ve öğrenme arzusu çok yüksek biri olduğunu hayatından örneklerle açıkladı. Bir arkadaşından okuma yazma öğretme karşılığında güreşi öğrenmesi, ilk şiirlerini beğenmeyen Ispartalı Hakkı’nın öğütlerini dinleyerek yabancı dil öğrenmesi ve şair olarak sıradanlıktan kurtulması, Neyzen Tevfik’e Arapça ve Farsça öğretme karşılığında ondan ney üflemeyi öğrenmesi dinleyicilerin oldukça ilgisini çeken örnekler oldu.

Panelin son konuşmacısı Prof. Dr. Sami Güçlü ise milletimizin en çok sevdiği insanlardan birisi olan Akif’in düzgün karakterli oluşuna ve davranışlarının güzelliğine dikkat çekerek “milletimiz, bu özellikleri üzerinde toplayan Akif’i seviyor ve sevmeye devam edecek” dedi. Prof. Dr. Sami Güçlü, Akif’in okumaya verdiği öneme dikkat çekerek katılımcılara Akif’in severek okuduğu şahsiyetler ve eserlerden örnekler verdi. Prof. Dr. Güçlü sağlam bilgi, kararlı irade ve tekrar tekrar okumanın faydaları üzerine açıklamalar içeren konuşmasını “insan kendine benzeyeni sever” diyerek sonlandırdı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Çorum Valisi Sabri Başköy ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından panelistlere plaket takdim edildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube