Yayınlanma Tarihi: 13 Mart 2013 Çarşamba

Sosyal Sorumluluk Sahibi Bir Aydın: Mehmet Akif Ersoy Paneli Yapıldı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen  "Sosyal Sorumluluk Sahibi Bir Aydın: Mehmet Akif Ersoy" konulu panel Fakülte Konferans Salonu'nda 12 Mart 2013 Salı günü gerçekleştirildi.

Panel için davet edilen Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU, Prof. Dr. Abide DOĞAN, Prof. Dr. Yakup ÇELİK ve Yrd. Doç. Dr. Seyit EMİROĞLU etkinlikten önce Çorum Müzesi ile Hasan Paşa Yazma Kütüphanesi'nde incelemelerde bulundular ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN'ı makamında ziyaret ettiler. Prof. Dr. ALKAN, davetli öğretim üyelerine "hoş geldiniz" diyerek başladığı konuşmasında Üniversitemizin gelişmesi içinde prestij yeni bölümler açmayı önemsediklerini belirterek bu bağlamda Hititoloji, Arkeoloji gibi bölümlerin bölgeye ve Üniversiteye katkısına değindi. Geçmişte sadece Türk Dili ve İnkılap Tarihi dersleri veren bölümler olarak görülen Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih bölümlerinin bugün farklı ve güçlü bir yere geldiklerini, yapılacak panelin de bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti. Prof. Dr. ALKAN, konuşmacı akademisyen misafirlere çeşitli işbirlikleri için birlikte çalışmanın mümkün olduğunu hatırlattı ve Hitit Üniversitesi'nin diğer üniversitelerle birlikte bölge ve ülke menfaati için ortak işler yapmaya her zaman sıcak baktığını söyledi.

Üniversitemiz Rektörlüğündeki kabulden sonra Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'na geçildi. Panelin başlangıcında bir açış konuşması yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı yazıp Türk milletine hediye ederek hepimizin gönlünde müstesna bir yer kazandığını ve onun değerinin hep farkında olunması gerektiğini ifade ederek bu anlayışla şehitlerimize ve gazilerimize layık olabilmek için çok çalışmamız gerektiğini belirtti. Prof. Dr. ALKAN'ın açış konuşmasının ardından panele geçildi. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK moderatörlüğündeki panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Abide DOĞAN "İstiklal Marşı'nın Kabulü" başlıklı sunumunu çeşitli görseller eşliğinde yaptı. Prof. Dr. DOĞAN, Mehmet Akif ERSOY'un marş yazma yarışmasına hangi çekincelerle girmek istemediğini, nasıl ikna edildiğini ve kazandığı ödülü bağışlamasını öyküleyici bir üslupla anlattı. Prof. Dr. Yakup ÇELİK, "Mehmet Akif ERSOY ve Safahat" adını taşıyan konuşmasında Safahat'tan seçtiği örneklerle şairin topluma bakış açısını, hiç bir zaman karamsarlığa kapılmayan ruh halini, eleştirel yaklaşımını ve Asım ile oluşturmak istediği yeni örnek insan tipini açıkladı. Üçüncü konuşmacı olan Yrd.Doç. Dr. Seyit EMİROĞLU "Mehmet Akif ERSOY ve Edebiyat" adını taşıyan konuşmasında şairin edebiyat sanatının amacının ne olması gerektiği konusundaki görüşlerini ve edebiyata bakış açısını örneklerle izah etti. Kıdemli öğretim üyesi ve Türk Halk Edebiyatı alanının duayen akademisyenlerinden Prof. Dr. Saim SAKAOĞLU panelin son konuşmacısı idi ve "Bilinmeyen Yönleri ile Mehmet Akif"i anlattı. Kendi hocası Ali Nihat TARLAN'ın Mehmet Akif hakkında pek bilinmeyen ayrıntıları bildiğini ifade eden Prof. Dr. SAKAOĞLU, hocasından dinlediği bu bilinmeyen yönleri dinleyicilerle paylaştı.

Akademisyen, öğrenci ve halktan kişilerin çok yoğun ilgi ve katılımıyla gerçekleşen panelin sonunda panelistlere Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK, İİBF Dekanı Prof. Dr. Recai ÇINAR, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK ve Çorum İl Kültür Müdürü Sayın Ali ÖZÜDOĞRU tarafından Üniversitemiz Rektörlüğü adına birer plaket takdim edildi.

 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube