Yayınlanma Tarihi: 18 Mart 2013 Pazartesi

Fen Edebiyat Fakültesi’nde Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü

 

Çanakkale Zaferi’nin 98. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Zekeriya IŞIK tarafından bir konferans verildi. Programın başlangıcında bir konuşma yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK, tarihimizde silinmez izler bırakan vakalardan birinin Çanakkale Savaşları olduğunu belirterek böylesine önemli günlerin mutlaka layıkıyla anılması gerektiğini; öğrencisiyle, öğretim üyesiyle hepimizin gereken hassasiyeti göstermemiz yönünde bir sorumluluğumuz bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. DEMİRYÜREK, vatanları uğruna canlarını veren, şehitlik mertebesine yükselen nice değerlerimiz için bugün yapılacak tek şeyin vatan hizmetinde çalışmak olduğunu da sözlerine ekleyerek Öğr. Gör. Zekeriya IŞIK’a vereceği konferanstan dolayı teşekkür etti.

Öğr. Gör. Zekeriya IŞIK konuşmasına şehitlerimize rahmet dileyerek başladı. Kendi ailesinde de çok sayıda savaşa gidip dönmeyen şehit olan kişiler bulunduğunu söyleyen Öğr. Gör. IŞIK “1912’den başlayarak 10 yıl içerisinde Mısır’dan, Galiçya’ya Balkanlardan, Basra Körfezine kadar birçok yerde ve cephede savaşan ecdadımız bu süre zarfında bir milyona yakın şehit vermiştir. On binlerce esir alınarak oraya buraya savrulmuştur. Bunların yaklaşık altmış binden fazlasının nerede gömülü olduğu bile belli değildir. Bu süreçte, üç kadından birisi dul kalmış, her üç haneden bir insan Çanakkale’de şehit olmuştur” diyerek konuşmasını sürdürdü ve “şu haliyle bastığımız topraklar toprak değildir, vatanın bağrında yatan nice şehidin mezarı, mekânıdır. Tabiri caiz ise Çanakkale’de bir çocuk doğdu adına hürriyet dediler, Ankara’da serpildi büyüdü Cumhuriyet dediler, şimdi bize düşen onu geliştirmek ve çağdaş medeniyetler seviyesine yükseltmektir” şeklindeki sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Programın sonunda etkinliğe katılanlara Çanakkale Savaşı sırasında askerlere verilen yemek menüsünün aynısı ikram edildi. Böylece mücadelenin sadece düşmana karşı değil aynı zamanda yokluk ve maddî sıkıntılara karşı da olduğu Fakültemiz öğrencilerine temsilî bir biçimde gösterildi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube