Yayınlanma Tarihi: 04 Nisan 2013 Perşembe

“Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Açılan Pencere: Kemal TAHİR” Paneli Yapıldı

Üniversitemiz ile Çorum Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Açılan Pencere: Kemal Tahir” paneli 3 Nisan 2013 Çarşamba günü Çorum Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panelist olarak davet edilen Prof. Dr. Ertan EĞRİBEL, Prof. Dr. Kurtuluş KAYALI, Doç. Dr. Sezai Coşkun ve Doç. Dr. Ufuk Özcan panelden önce Çorum Müzesi’ni ve Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldılar. Panelistler gerek Çorum Müzesi’nin tertip ediliş biçimi ile hizmet kalitesinden gerekse Üniversite Merkez Kütüphanesi’nin öğrenci ve akademisyenlere sağladıkları imkânlarından çok etkilendiklerini ifade ettiler. Panelistler ziyaret sırasında Üniversite Merkez Kütüphanesi’nde bulunan kitaplarını da imzaladılar.

“Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Açılan Pencere: Kemal Tahir” paneline başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülen Elmas ARSLAN olmak üzere çok sayıda akademisyen, öğretmen, öğrenci ve Çorum halkı dinleyici olarak katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN, Hitit Üniversitesi ile ortaklaşa etkinlikler düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kemal TAHİR’in Çorum için önemli ve anlamlı bir yere sahip olduğunu ifade etti ve “Keşke Kemal TAHİR Çorum’da hapis yatmak yerine özgürce yaşasaydı” diyerek sözlerini bitirdi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral DEMİRYÜREK ise Kemal TAHİR adına bir panel düzenleme fikrinin bir yıl öncesine dayandığını, bu konuda Prof. Dr. Ümit MERİÇ’in babası ile Kemal TAHİR arasındaki diyalogdan bahseden konuşmasından esinlenildiğini ve Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’dan aldıkları destekle hazırlıklarını sürdürdüklerini anlattı. Ayrıca 2013 yılı Nisan ayında Kemal TAHİR adına bir panel düzenlemelerinin iki önemli sebebi bulunduğunu; bunlardan birincisinin 2013’ün yazarın 40. vefat yılına denk gelmesi, ikincisinin ise Çorum- Kemal TAHİR bağlantısı olduğunu belirtti. Doç. Dr. DEMİRYÜREK, bugün Çorum Hapishanesi’nin korunarak bir Kemal TAHİR müzesi şeklinde düzenlendiğini görmeyi çok arzu ettiklerini ama bunun artık mümkün olmadığını, en azından yazarın manevi huzurunda onun adına bu paneli yaparak vefa borçlarını ödediklerini ve bu manada Çorum’un Kemal TAHİR’i unutmadığını gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. DEMİRYÜREK konuşmasının sonunda başta Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin ALKAN olmak üzere, Çorum Belediyesine, panelistlere ve salona gelerek panele ilgi gösteren dinleyicilere teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Kurtuluş KAYALI, “Türkiye’nin Entelektüel Savruluşu Çerçevesinde Kemal TAHİR’in Düşünce Dünyası” başlıklı konuşmasında Kemal TAHİR’in Anadolu’yu idealize etmediğini yapmaya çalıştığı şeyin dönüştürmek değil anlamaya çalışmak olduğunu ifade ederek onun hiçbir zaman sürünün peşinden sürüklenmeyen bir entelektüel olduğunu söyledi. Onun yaşadığımız günlerde olumlu değerlendirilmiyor olmasının sebeplerinin başında gündelik politikaya dar değil çok geniş bir çerçeveden bakmasının geldiğini ifade etti. Prof. Dr. KAYALI, yazarın Çorum köylüsünde tarihsel serüveni gördüğünü ve anlattığını da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ertan EĞRİBEL panelin ikinci konuşmacısı olarak “Kemal TAHİR, Tarih, Yerlilik ve Yerellik Üzerine” adını taşıyan sunumunun başında Çorum’da Kemal TAHİR’i konuşmayı çok önemsediği için bu panele katılmayı kabul ettiğini vurgulayarak sözlerine başladı. Prof. Dr. EĞRİBEL, kendisi için Baykan SEZER- Kemal TAHİR ilişkisinin önemli olduğunu ve konuya bu açıdan baktığını belirtti. Konuşmasında yerellik ve yerlilik kavramları üzerinde duran Prof. Dr. EĞRİBEL, bu anlamda yeni kurulan üniversitelerin belirleyeceği tutumun onların ileriki yıllardaki yerini de belirleyeceğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Sezai COŞKUN “Romancı Kimliğiyle Kemal TAHİR ve Çorum Yılları” adlı konuşmasında Kemal TAHİR’in doğu-batı meselesini ele alan isimlerden A. Mithat Efendi, A. H. TANPINAR, P. SAFA, O. ATAY ve K. TAHİR arasında en ayrıcalıklı yere sahip bulunan kişinin Kemal TAHİR olduğunu belirterek sözlerine başladı. Konuşmasında ağırlıklı olarak Kemal TAHİR- Çorum bağlantısı üzerinde duran Doç. Dr. COŞKUN, yazarın bütün meselelere Anadolu’dan baktığını, rahatsız edici bir yazar olduğunu ve bu sebeple kolay okunan eserler yazmadığını ifade ederek onun edebiyatın bir dil meselesi olduğunu bildiğinin altını çizdi.

Doç. Dr. Ufuk ÖZCAN panelin son konuşmacısı olarak “Kemal TAHİR: Roman ve Tarih Bilinci” üzerinde durduğu bir konuşma yaptı ve bir romancının tarihle ilgilenme zorunluluğu ve sorumluluğu olmadığı halde K. TAHİR’in tarihle yakından ilgilendiğini, çünkü onun bir kültür insanı olduğunu vurguladı.

Panelin sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Turhan CANDAN ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet DEMİRYÜREK tarafından panelistlere plaket takdim edildi.

Panelden sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Reha Metin ALKAN’ı makamında ziyaret eden panelistler, Üniversitemizde büyük bir ilgiyle karşılandıklarını ifade ederek gördükleri misafirperverlikten dolayı Sayın Rektörümüze teşekkür ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. ALKAN ise Üniversitemiz bünyesindeki yükseköğretim kurumlarımıza ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak, Üniversitemizde geniş katılımlı sosyal etkinliklerin sayısının artarak devam etmesini çok önemsediklerini dile getirdi ve misafir panelistleri tekrar Çorum’da görmekten memnuniyet duyacağını belirtti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube