Yayınlanma Tarihi: 21 Mayıs 2013 Salı

Üniversitemizde “Engelleri Aşmak İçin İyi Fikirler” İsimli Toplantı Yapıldı

Üniversitemiz Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü tarafından, Engelliler Haftası münasebetiyle Çorum’da engelliler için proje yapan kamu kurumları ile sivil toplum kurumlarını “Engelleri Aşmak İçin İyi Fikirler” adlı bir toplantı Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirildi. Bu çalışma toplantısında toplam 9 kuruluşun 14 ayrı projesi sunuldu. Çorum Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünden Müdür Cengiz ÖZKADER “İSTİHDAMA YÖNELİK ENGELLİ MESLEKİ EĞİTİMİ” projesini; Hitit Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Doğan DEMİRCİ “ÇORUM İLİ İŞ GÜCÜ PİYASASINDA ÖZÜRLÜ İSTİHDAMINA YÖNELİK İHTİYAÇ ANALİZİ” ve “ENGELSİZ ÜNİVERSİTEYE BİR ADIM DAHA”  projelerini; Çorum Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, DT. Hatice TERLEMEZ “SESSİZ DİL” projesini; İl Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezinden  Müdür Yardımcısı Nalan SAĞLAM “KARŞILIKLI ÖĞRENİYORUZ” projesini; Çorum Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Abdullah Mesut ÜRÜNOĞLU “ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSESİ ENGELLERİ KALDIRIYOR” projesini Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Çorum İl Müftülüğünden Abdullah SANAR “ANLATIRSAN ANLARIM” projesini; ÇEKODER yönetim kurulu üyesi Galip ÇAĞLAYAN “ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLERİN TOPLUMA VE İŞ GÜCÜ PİYASASINA KAZANDIRILMASI”, “ENGELLİLER İÇİN MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM VE İSTİHDAM İMKÂNLARININ ARAŞTIRILMASI” ve “EL ELE, HEP BİRLİKTE” projelerini; Zübeyde Hanım Gençlik ve Spor Kulübünden Zübeyde Hanım İş Uygulama Merkezi Müdürü Levent TUZCU “ENGELSİZ EĞLENEREK YARIŞIYORUM” ve “ENGELLİ BİREYLERİN İŞ HAYATINA ADAPTASYONU” projelerini;  Özel Sporcular Spor Federasyonundan Anadolu İş Merkezi Müdürü Selami BOLAT “ENGELLERI AŞIYORUM GOLE KOŞUYORUM” “BENIMLE ARKADAŞ OLUR MUSUN?” projelerini sundular.

Projeler içerikleri açısından şöyle gruplandırılabilir:

Engelli bireylerin iş bulmalarını kolaylaştıracak, tercih edilmelerini sağlanması için yapılan projeler,

Eğitimlerinin önündeki engelleri aşacak projeler,

İşitme engellilerin kamu kurumlarında kendilerini ifade etmedeki zorlukları, kendilerine yardımcı olacak personellerin olmayışı ya da ibadet hanelerden daha iyi yararlanmalarındaki zorlukları kaldıran projeler,

Özellikle zihinsel engelliler yönelik spor faaliyetlerine alt yapı sağlayan, eğitmen yetiştiren projeler,

Engellilerin sosyal beceriler kazanması, toplumun onlarla kaynaşmasını sağlayan projeler,

Yurtdışında engellilerin üretimde ne kadar başarılı olduklarını ortaya koyan ve Türkiye’de yaşayan engellilerin de bu tür faaliyetlere katılmalarının nasıl sağlanacağın tekik eden projeler,

Çorum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden Ali USLU, İl Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğünden İl Müdür Yardımcısı Hülya ÖRS, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğünden Müdür Esat KOLBAŞI ile Sibel MEROĞLU, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansından Özgür YALÇIN ve Türkiye Sakatlar Derneği Çorum Şube Başkanı Yusuf HOŞNUT da çalışma toplantısını değerlendirmek, katkı sağlamak ve önerileri yerinde dinlemek amacıyla katıldılar.

Her kurumun sunumundan sonra katılımcılarla birlikte bir genel değerlendirme yapıldı ve öneriler dillendirildi.

Bu kısımda öncelikle ilimiz ölçeğindeki böyle bir koordinasyon toplantısının yapılmasında engelliler için daha sağlıklı projeler üretebilmem mükerrerlikleri önlemek noktasındaki yararının altı çizildi ve bu açıdan ev sahipliği yapan Üniversitemize teşekkür edildi. Toplantının verimli geçmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren katılımcılar şu konulara değindiler:

 “Engelleri Aşmak İçin İyi Fikirler” toplantısının tüm dezavantajlı gruplar için devamı niteliğindeki toplantılar her 3 ayda bir yapılmalıdır.

Proje üretmek uzmanlık gerektirdiğinden İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğünden kurumların destek istemeleri yerinde olacaktır. Özellikle AB, OKA, Ulusal Ajans v.b kurumlardan geçemeyen projelerin iyileştirilmesi için Müdürlük destek sunmaktadır. Ayrıca İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü bu konuda bir çalıştay hazırlığındadır.

İl Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğüne bağlı hizmet sunan engelsiz yaşam merkezimizin vatandaşlarca ziyareti; hem engellilerimizin üretime olan katkılarını gözlemlemek hem onlara sahip çıkıldığını hissettirmek hem de onlara iyi bakıldığının huzuru yaşamak açısından önemlidir.

Toplantı, 2013 Hibe çağrıları için Çorum’daki kurumlarımınız yüksek sayıdaki katılımıyla işbirliği içinde projeler üretilmesi temennisiyle sonlandı.                            


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube