Yayınlanma Tarihi: 11 Aralık 2014 Perşembe

Üniversitemizde “Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Türkiye” Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz, Hitit Akademi Derneği ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) işbirliğinde  “Ortadoğu’da Değişen Dengeler ve Türkiye” konulu panel, Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlendi. Panelde Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, SETA Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş ve SETA Araştırmacılarından Can Acun konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Hitit Akademi Derneği Başkanı Öğr. Gör. Zekeriya Işık, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın YÖK toplantısına katılması nedeni ile etkinliğe katılamadığını belirterek Rektör Prof. Dr. Alkan’ın selamlarını ileterek sözlerine başladı. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin Türkiye ve diğer dünya ülkeleri açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek “Ortadoğu konusunda insanlık vicdan sınavını kaybetti” diyen Öğr. Gör. Işık, Hitit Akademi Derneği’nin yapmış olduğu çalışmalara ilişkin genel bilgi paylaşımında bulunarak panelin hayırlara vesile olmasını diledi.

Panelistlerin özgeçmişleri okunması sonrasında SETA’da Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğü görevini yürüten Ufuk Ulutaş yönetiminde düzenlenen panelde Ortadoğu’da bir takım dengelerin değiştiğine ve değişen dengelere karşı da Türkiye’nin bir pozisyon aldığı belirtildi. 23 Ülkenin  geniş bir coğrafyada oluşturduğu Ortadoğu’yu genelleyemeyeceğimize dikkat çeken Ulutaş, panelde Irak, Suriye ve IŞİD konularının ele alınacağını belirtti.

Panelin ilk konuşmacısı Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, Irak işgalinin bölgelere yansıması ve Türkiye’nin bu süreçteki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2003 Irak işgali öncesi 1990-91 Körfez Savaşı ve sonrasında yaşananlara dikkat çeken Doç. Dr. Özcan, petrol kaynaklarının Irak’ı önemli bir hale getirdiğine dikkat çekerek tarihsel süreç içesinde Irak üzerinde söz sahibi olan güç odaklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 2003 işgali sonrasında Irak’ın federal bir yapıya dönüştüğünü belirten Doç. Dr. Özcan, devlet yapısının etkin bir şekilde olmaması nedeni ile devlet dışı aktörlerin Irak’ta söz sahibi olduğunu açıkladı.

SETA Dış Politika Direktörü Ufuk Ulutaş da Suriye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mart-Ekim 2011 tarihleri arasında Suriye’de ufak protesto gösterileri ile başlayan sürecin Ekim ayı sonunda bir kırılma yaşadığına dikkat çeken Ulutaş,  bu değişen dengelerle bir dönüşüm süreci yaşandığını ifade etti. 40 yıldır ülke yönetiminde olan Esat rejiminin birebir, Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler nezdinde ortaya konan diplomatik görüşmelerdeki iyi niyeti istismar ederek mücadelenin silahlı çatışmaya dönüştüğünü açıklayan Ulutaş, Suriye’deki dış müdahalenin erken olması nedeni ile çok kısa bir sürede global bir soruna dönüştüğüne dikkat çekerek Suriye için en yapıcı çözümün yine de siyasal çözüm olduğunu ifade etti.

SETA Araştırmacısı Can Acun da Amerika tarafından 11 Eylül saldırıları gerekçesi ile yapılan Afganistan Savaşı sonrasında IŞİD’in nasıl bir sosyolojik yapıda ortaya çıktığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarihsel süreç içerisinde IŞİD’in El-Kaide içerindeki yeri ve sonrasındaki tutumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Acun, Türkiye’nin de bu noktada sergilediği tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.  

Yoğun bir katılımın gözlendiği panel soru cevapla sona erdi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube