Yayınlanma Tarihi: 04 Aralık 2014 Perşembe

Rektörümüz Akşemsettin Erkek Öğrenci Yurdunda “Küresel Düşün Yerel Davran” Konulu Konferans Verdi

Akşemsettin Erkek Öğrenci Yurdunda kariyer günleri kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Küresel Düşün Yerel Davran” başlıklı konferans verdi.

Tarihte önemli bilimsel çalışmalar yapan islam alimlerinin yaşamlarından örnekler vererek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, pek çok filozofun bilimin peşinden gittiğini, İslam alimlerinin doğdukları yerde kalmayıp Hadis-i Şerifte de bildirildiği üzere “İlim Çin’de de olsa almalıyız” düşüncesiyle ilim uğruna dünyayı gezdiklerini vurguladı.

“Bir dönem düşünün, insanlar ilim öğrenmek için Osmanlı Devleti’ne geliyorlardı. O zamanlar farklı dillerde kaynaklar bulamazdınız, tüm kaynaklar Farsça ve Osmanlıca. Sebebi ise Osmanlı Devleti’nin güçlü ve dünyaya hakim olmasıydı” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, günümüzde ise İngilizce’nin yanı sıra Çince ve Rusça’nın tüm dünyada yaygınlaşmaya başladığını ifade ederek bundaki en önemli faktörün de bilim ve ekonomideki güç olduğunu belirtti.

“Dünya ölçeğinde olmak zorundayız ve bunun için de bilim, teknoloji ve diğer konularda zengin olmalıyız” diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, aynı zamanda üretimim endüstriye dönüştürülmesinin önemine dikkat çekerek “Ne kadar donanımlı ve ne kadar bilgi birikimimizi artırırsak o kadar başarılı oluruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Şüphesiz milli değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bunlar bizi biz yapan duygular. Bu değerlerden vazgeçmeden çok başarılı çalışmalar yapacak imkanımız var” diyerek dünyanın sistematik hale getirip kurgulaştırdığı pek çok konunun dinimizde ve kültürümüzde var olduğunu vurguladı. Geçmişte Osmanlı ekonomisinin çok güçlü olmasından dolayı cazibe merkezi haline geldiğini, bu güce bağlı olarak kültür, sanat ve bilim dilinin Farsça, Osmanlıca olduğunu ve kaynakların pek çoğunun bu dille yazıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, “Mazeret üreten değil, çözüm odaklı olmalıyız. Tüm dünyada Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde yıldızı parlıyor ve eğer doğru hareket edersek dünyada söz sahibi olacağımıza inanıyorum” dedi.

Konuşmasının son kısmında Kuzey ve Güney kampüsümüz hakkında bilgi paylaşımında bulunan Rektör Prof. Dr. Alkan, kaliteli yaşam alanları oluşturmak üzere kurgulanan kampüslerin planlandığını ifade ederek başarılı çalışmaların yapılabilmesi için kaliteli mekanların çok önemli bir işleve sahip olduğunu vurguladı.

Son olarak öğrencilerin sorularını cevaplandıran Rektör Prof. Dr. Alkan, bilimsel ve ekonomik olarak kalkınmanın her anlamda büyük bir güç getirdiğini, dünyada söz sahibi olma adına çok önemli bir kriter olduğunu sözlerine ekledi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube