Yayınlanma Tarihi: 05 Mart 2014 Çarşamba

İskilip MYO’da “Hocalı Katliamı” Konferansı Verildi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan tarafından İskilip Meslek Yüksekokuluna ‘’Hocalı Katliamı’’ konferansı verildi.

Konferansta 22 sene önce 26 Şubat 1992 ‘ de Hoca Ali kasabasının tarihten silinmesi olayı anlatıldı. Azerbaycan Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmaların anlatıldığı olayda Azerbaycan büyükelçiliğinin hazırladığı çekimler sunuldu. Bu sunumda bir gecede 120  kadın 63 çocuk 70 ihtiyar olmak üzere toplam 613 kişinin öldürüldüğü Hocalı katliamında Ermenilerin nasıl bir soykırım yaptığı gözler önüne seriliyor.

Olayın evveliyatına da değinen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan 24 nisan 1915’te Osmanlı tarafından Ermenilerin derneklerine yapılan aramalarda silahlar ve suç unsurları bulunduğunu ve 27 Mayıs 1915’te şüpheli Ermenileri kendi güvenlikleri için alıp göç ettirildiğini anlatırken şunları da ekledi :

- Osmanlı arşivlerinden edindiğimiz bilgiye göre Ermenilerin toplam sayısı bir milyonu geçmezken nasıl oluyor da 1.5 milyon ermini soykırımından söz ediliyor.

- 900 yıl Osmanlı hakimiyetinde dillerine dinlerine dokunulmadan rahat bir şekilde yaşatılan Ermenilerin 1 yılda 1.5 milyonun katledilmesi de imkansızdır. 

Gençleri geçmişlerine karşı bilinçli olmaları konusunda uyaran Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan’a, İskilip Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Muammer Cengil katılımından ve verdiği bilgilerden dolayı teşekkürlerini iletti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube