Yayınlanma Tarihi: 05 Mart 2014 Çarşamba

“Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık” Konulu Panel Düzenlendi

4 Mart 2014 Salı günü saat 14.00’te Rektörlük Konferans Salonu’nda “Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık/Ekmek İsrafının Önlenmesi” konulu panel düzenlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın açış konuşmasını, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Özbey’in moderatörlüğünü yaptığı panele; Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz adına keyif verici bu etkinlikte pek çok ilgilinin bir araya gelerek buluştuğunu ve bu birlikteliğin şehrimize büyük bir katma değer sağlayacağına inandığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Üniversite sadece ders veren değil şehirle bütünleşen dinamik bir güç olmalı” diyerek, Üniversitemizin tüm paydaşları ile işbirliği içerisinde elde ettiği bu güçle, güzel çalışmalara imza attığını belirtti.

Gıdanın insan hayatındaki yeri ve önemine dikkat çekerek ekmek ve suyun hayatımızdaki önemini vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri için uygulama ve araştırma alanı yaratan ve sadece Üniversitemiz personel ve öğrenci yemekhanelerinin ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla Üniversitemiz Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında Çorum’un meşhur, kaliteli ununun,  bilimin ışığında daha da güçlenerek, sağlıklı koşullarda ürüne dönüşerek güzel bir örnek teşkil ettiğini açıkladı.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan ekmek üretiminin ardından Alaca MYO Gıda İşleme Bölümü’nde de beyaz peynir üretimi gerçekleştirildiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Üniversite olarak yapılacak yeni ürün çalışmaları ile topluma örnek olup bilinçlendirilmeleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirterek Labarutavarlarda yapılan Ar-Ge’nin İlimizde bilinç uyandıracağını ifade etti.

Panelin moderatörü Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Fatih Özbey de, israfın toplumumuzun en büyük sıkıntılarından biri olduğuna dikkat çekerek panelistleri konuşmalarını yapmak üzere davet etti.

Üniversite Sanayi işbirliğinin başarının önemli bir kısmını teşkil ettiğini belirten Panelin ilk konuşmacısı Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, iyi bir ekmeğin, iyi bir undan elde edildiğine dikkat çekerek iyi bir ununda katkı maddesiz doğal buğday olduğunu belirtti.

Kaliteli tam buğday ununun su değirmenlerinde elde edildiğini ifade ederek, bu şekilde öğütülen buğdaydaki tüm vitamin ve minerallerin kayba uğramadan un bileşiminde kaldığını belirten İlkbahar, tam buğday ekmeğinin bu nedenle besin değeri açısından çok zengin olduğunu açıkladı. Tam buğday ekmeğinin sağlık ve ekonomi açısından katkısına ilişkin açıklamalarda bulunarak tam buğday ekmeğinin israfı önleme konusundaki önemine dikkat çeken İlkbahar, önümüzdeki çağın, gıda çağı olacağını ve gıda açısından zengin ülkelerin gelecekte söz sahibi olacağını belirterek tam buğday unu kullanımının önemine farklı noktalarla dikkat çekti.

Çorum’da gerçekleştirilen bu işbirliği ve güç birliğinin olumlu etkilerinin ve yansımalarının olacağına dikkat çeken Panelin ikinci konuşmacısı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”na ilişkin sinevizyon filmi sonrasında  “Dünyada Beslenme Problemi ve İsraf” başlıklı sunumunu yaparak israfın ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığına dikkat çekti.

Panelin son konuşmacısı Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy da, “Tam Buğday Ekmeği ve Beslenmedeki Önemi” başlıklı bir sunum yaptı. Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü çalışmalarına ilişkinde bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Türksoy, kaliteli bir ekmeğin, kaliteli tarım, iyi bir öğütme ve iyi bir teknoloji ile elde edilebileceğine dikkat çekerek iyi bir ekmeğin sağlık ve zindelik kazandıracağını açıkladı.

Yoğun bir katılımın olduğu Panel soru-cevap kısmına geçilerek sonlandı.

Üniversitemiz Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı;

Tahıl ürünleri üretim teknolojileri için Ar-Ge oluşturmak, üretimi global teknolojik ve bilimsel alt yapı ile desteklemek ve bölüm öğrencilerimize mezun olmadan önce uygulamalı eğitim verebilmek doğrultusunda Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü tam dolu kapasite oranı 10 bin adet / gün olan birimde, günde ortalama 2500 adet ekmek üretilerek, üniversite öğrencilerimiz ve personelimizin tüketimine sunulmaktadır.

Birim bünyesinde üretilen beyaz ve tam buğday unu roll tipi ekmekler, teknolojideki gelişmeler doğrultusunda tüm gereksinimleri karşılayacak düzeyde ekipmanlar kullanılarak, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile üretim için gerekli hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun koşullarda ve konusunda uzman personel ile üretilmektedir. Pişmiş ağırlığı 50-60 g olan ekmeler el değmeden ambalajlanmakta, böylece ekmek israfı da büyük oranda azaltılmaktadır.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan ve Haziran 2013 tarihinde faaliyete geçen Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’nde ekmek genelgesine tamamen uygun, hijyenik koşullarda üretilen ekmekler ambalajlı olarak Üniversitemiz personel ve öğrenci yemekhanelerinde tüketime sunulmuştur.

Üniversitemizce üretilen ekmeklerin kullanılmasıyla birlikte Haziran-Aralık 2013 tarihleri arasında Ocak-Mayıs 2013 tarihleri arsında gerçekleşen tüketime kıyasla Kg bazında kişi başına düşen ekmek tüketiminde %20 oranında tasarruf sağlanmıştır.

Üniversitemiz Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarında üretilen;

Sade Ekmek

Bileşim: Ekmeklik buğday unu, su, maya, tuz.

Sinir sistemi için gerekli olan B grubu vitaminler bakımından önemli bir kaynaktır.

 

Tam Buğday Unlu Ekmek

Bileşim: Tam buğday unu, su, maya, tuz.

Yüksek besinsel lif içeriği sayesinde;

•      Sindirim sistemi faaliyetlerini düzenler.

•      Vücutta serum kolesterol (LDL) seviyesini düşürür.

•      Kan şekeri düzeyini dengeler.

•      Kalp ve damar hastalıkları, kolon kanseri, obezite vb dejeneratif hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

 

Cevizli Ekmek

Bileşim : Tam buğday unu, ekmeklik buğday unu, su, maya, tuz, ceviz

Ceviz; besinsel lif, protein, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ve flavanoid bileşikler bakımından önemli bir kaynaktır.

Cevizin yüksek yağ içeriğinin (% 64) bileşimi; omega-3 ve omega -6 olarak adlandırılan faydalı yağlardan oluşmaktadır. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir.

- Düzenli ceviz tüketimi kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmektedir.

-Ceviz bileşiminde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olmaktadır.

- Ceviz; kansızlığı önleyen demir açısından zengindir.

- Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereken potasyumu da fazlaca içeren bir besindir.

- Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.

- Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer almalıdır.

 

Ay Çekirdekli Ekmek

Bileşim : Tam buğday unu, ekmeklik buğday unu, su, maya, tuz, ayçekirdeği

 

• Ay çekirdeği E vitamini içeriği bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. E vitamini, hücreleri oksidatif zararlanmalara karşı koruyan doğal bir antioksidan bileşiktir.

• Ay çekirdeği magnezyum zengini olup bu özelliği ile sinir sistemi üzerinde koruyucu ve onarıcı etkisi bulunmaktadır.

•  Ay çekirdeği bileşiminde bulunan bakır; kemik ve eklemlerdeki güç ve esnekliği sağlar.

• Ay çekirdeği iyi bir selenyum kaynağıdır. Bilimsel çalışmalar Selenyumun, zarar görmüş hücrelerde DNA onarımı ve sentezini sağladığını, kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ve vücudun eskimiş veya anormal hücrelerden kurtulmak için kullandığı kendi kendini imha mekanizması olan apaptozu uyardığını ortaya koymaktadır.

 

Fındıklı Üzümlü Ekmek

Bileşim : Ekmeklik buğday unu, su, maya, tuz, fındık, kuru üzüm

• Yağ (oleik asit çoğunlukta olmak üzere), protein, karbonhidrat, vitaminler (vitamin E), mineraller, diyabetik lifler, fitosterol (beta- sitosterol) ve antioksidan fenoliklerin özel bileşimleri nedeniyle fındık insan beslenmesi ve sağlığı açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir.

• Fındık beslenme ve sağlık açısından büyük önem taşıyan 8 element (selenyum, krom, bakır, demir, çinko, bor, kobalt ve nikel) açısından da önemli bir kaynak teşkil etmektedir.

• İçerdiği bu bileşenler ile fındık; kemik sağlığını korur, kanser savaşçısıdır, kalp dostu ve iyi bir enerji kaynağıdır.

• Kuru üzüm ise; A ve B1 grubu vitaminler ile kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum gibi mineraller bakımından zengin bir kaynaktır.

• İyi bir enerji kaynağı olup, kan yapıcıdır. Karaciğer yenilenmesine yardımcı olur.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube