Yayınlanma Tarihi: 25 Nisan 2014 Cuma

Üniversitemiz Öğretim Üyesi ÇRT’de Böbrek Taşlarını Anlattı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Ersoy, ÇRT’de Ayhan Aykanat’ın sunmuş olduğu Günün  İçinden programına konuk oldu.

Prof. Dr. Ersoy, böbrek taşlarının nedenleri, taşlarının oluşmasındaki risk faktörleri, taşların belirtileri ve taş oluşumunu önleyecek yöntemler hakkında bilgiler verdi.

Özellikle taş sorunu olan kişilerin bol sıvı tüketmeleri (günde 2-2.5 litre), beslenme ve yaşam tarzlarının da değiştirmeleri gerektiğini, limonatanın taşı olan kişilerde yararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Hamit Ersoy; 5mm ‘den küçük taşların %70-%100 oranında kendiliğinden düştüğünü, taşların düşmesi esnasında ağrı kesici ve spazm çözücü ilaçlarla beraber alfa bloker ilaçların da kullanılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Ersoy 2 cm’den büyük taşların perkutan nefrolitotomi (cerraki çıkarım), 2 cm’den küçük taşların ESWL (Vücut dışından şok dalgalarıyla taş kırma) ile,  1-1.5cm büyüklüğündeki taşların ise, son 5 yılda ülkemizde de ancak belirli üniversite ve eğitim hastanelerinde yapılabilen RİRC  (Fleksbl renoskopik lazerle taş kırma) yöntemiyle yapıldığını, bu tedavi yönteminin de Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de uygulanmakta olduğunu vurguladı.  


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube