Yayınlanma Tarihi: 12 Mayıs 2014 Pazartesi

Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz ÇRT’de Prostat Kanserlerini Anlattı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji ABD öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mesut Çetinkaya ÇRT’de  Ayhan Aykanat’ın sunduğu Günün İçinden programına konuk oldu.

“Prostat Kanseri” hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Çetinkaya, prostat kanserinin 45-50 yaş ve üzerindeki erkekler için tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Prostat kanserinin erken safhada tespiti halinde bugünkü tıp imkanlarıyla tam tedavisinin mümkün olabileceğini belirten Prof. Dr. Çetinkaya, bunun için erkeklerin 45-50 yaşından sonra yılda bir defa prostat muayenesi ve kanda PSA ölçümü yaptırmalarını önerdi. Prof. Dr. Mesut Çetinkaya ayrıca prostat kanserinin geç tespit edilmesi durumunda tam bir tedavisinin mümkün olamayacağını belirterek 50 yaşından sonra bir erkeğin ömür boyu prostat kanseri olma riskinin %17 olduğunu, yaş arttıkça bu riskin arttığını, bu yaşlardaki erkeklerde en sık rastlanan kanserin prostat kanseri  olduğunu  söyleyerek prostat kanserinin erken tespit edilmesi durumunda bir kısmına hiçbir tedavi bile uygulanmadığını, sadece yıllık takip yapılarak ilerlemesi halinde tedavi yapıldığını, bir kısmına da cerrahi tedavi, radyoterapi gibi tedavilerin ilk tespit anında yapıldığını vurguladı. Programda dinleyicilerden gelen sorular da yanıtlandı.