Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2014 Cuma

Üniversitemiz Öğretim Üyesi ÇRT’de Uyku Bozukluklarını Anlattı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ece Yazla, ÇRT’de Ayhan Aykanat’ın sunmuş olduğu Günün İçinden programına konuk oldu.

Yrd. Doç. Dr. Ece Yazla, Uyku Bozukluklarının çeşitleri, uyku bozukluğu varlığını işaret eden bulgular, nedenleri, tedavileri ve uyku temizliği kuralları hakkında bilgiler verdi.

Uyku Bozukluklarını, uyku yetersizliği veya kalitesizliğine, kişinin kendisini kötü hissetmesine, gün içi bedensel ve zihinsel performansın düşmesine sebep olan hastalıkları tanımlamak için kullanılan bir kavram olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Yazla, Uyku Bozuklukları denildiğinde, uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu, narkolepsi, solunumla ilişkili uyku bozuklukları, kabus bozukluğu, uyku terörü, uyurgezerlik, huzursuz bacak sendromu ve uykuda bacak hareketleri sendromu gibi çeşitli hastalıkların düşünülmesi gerektiğini belirtti ve bu hastalıklar hakkında kısa bilgiler verdi. Bu hastalıklardan şüphelenilmesini gerektiren uykusuzluk, gündüz aşırı uykululuk, uykudayken veya gece içinde uykudan uyanmalar sırasında ortaya çıkan hareketler gibi bulgulardan bahseden Yrd. Doç. Dr. Yazla, en sık gözlenen uyku bozukluğu olan insomni yani uykuya dalma ve sürdürme bozukluklarından korunmak için uyulması gereken uyku temizliği kurallarını anlatarak yatış ve kalkış saatlerinin sabit olması, sabah güneşine maruz kalmak, akşam 18.00 sonrası çay, kahve, kola gibi uyarıcı gıdalar tüketmemek ve ‘’uyumak zorundayım ya da uyumazsam yarın çok kötü geçer’’ gibi yanlış inanışları değiştirmek ve özellikle 15.00 sonrası gündüz uyumamak konusunda uyarılarda bulundu.

Sabahları dinlenmemiş uyanan, uyku ile ilişkili sorunları nedeniyle hayat kalitesi bozulan kişilerin Psikiyatri polikliniklerine başvurması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yazla, tanı ve tedavi için gerekli işlemlerin Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenmekte olduğunu açıkladı. 


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube