Yayınlanma Tarihi: 30 Eylül 2014 Salı

Mehmet Tatlısu’dan Öğrencilerimize Şiir Dinletisi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü “Kültür Değerlerimizle Söyleşiler” adıyla düzenlediği etkinliklerinin ikincisinde emekli öğretim görevlisi Mehmet Tatlısu’yu konuk ederek “Yunus Emre’den Sezai Karakoç’a Türk Şiiri” başlıklı bir şiir dinletisi gerçekleştirdi. Üniversitemiz öğrencileri, akademik ve idari personeli ile Çorum halkının büyük bir ilgi gösterdiği etkinlik, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından Mehmet Tatlısu’nun kendisinin kaleme aldığı ve yeni yetişen gençlere mesajlar içeren biyografisi okundu. Mehmet Tatlısu konuşmasının başında, salonda kız öğrencilerin sayısının erkek öğrencilerden fazla olduğunu gözlemlediğini ifade ederek pozitif ayrımcılık yapmak ve şiir dinletisine Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Kızım” şiirini okuyarak başlamak istediğini ifade etti. Şiirin en eski edebî tür olmasına rağmen günümüzde az okunmasından ve şiir kitaplarına az ilgi gösterilmesinden şikâyet eden Tatlısu, dinleyicilere “şiiri seviyorsanız edebiyatı gerçekten seviyorsunuz, edebiyatı gerçekten benimsemişsiniz demektir” diyerek kendisinin şiir okumaya ve ezberlemeye nasıl başladığını anlattı. Henüz ilkokula dahi başlamadığı bir dönemde annesinin bir mevlitte dinleyip çok beğendiği ve kendisinden ezberlemesini istediği Yunus Emre’nin “Şol cennetin ırmakları / Akar Allah deyu deyu” şeklinde başlayan ilahisini, kısa sürede ezberlediğini ve karşılığında annesinden aldığı bir yumurtayı bakkala vererek o zamanlar bir çocuk için çok değerli olan, halkalı şeker aldığından bahsetti.  Ayrıca bir diğer anısına daha değinerek askerliğini yaptığı sırada Çile’deki bütün şiirleri ezbere bildiği için komutanları tarafından İstanbul’a götürülüp orada Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştırıldığından söz etti.

Öğrencilerimize sevdikleri şairlerin şiirlerini ezberlemeleri öğüdünde bulunan Mehmet Tatlısu, Yunus Emre, Karacaoğlan ve Âşık Veysel’den örnek şiirler okuyarak halk şiirinin öneminden bahsetti. Daha sonra Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal Beyatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Arif Nihat Asya, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Attila İlhan, Behçet Necatigil ve Sezai Karakoç gibi modern Türk şiirinin yapıtaşları konumundaki şairlerin hayat hikâyelerinden kısaca bahsederek şiirlerinden örnekler verdi. Tatlısu, son olarak Arif Nihat Asya’nın “Dua” şiirini okuyarak sözlerine son verdi.

Programın sonunda Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, Mehmet Tatlısu’ya öğrencilerimize verdiği güzel öğütlerden ve okuduğu birbirinden değerli ve etkili şiirler için teşekkür etti.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube