Yayınlanma Tarihi: 17 Ekim 2015 Cumartesi

Ülkemizin Yeni Uydusu Türksat 4B Gönderildi ve İlk Sinyal Alındı

Ülkemiz, 2019`a kadar uzayda bir filo kurma hedefine bir adım daha yaklaştı. Kazakistan Baykonur Üssü’nden fırlatılan haberleşme uydusu Türksat 4B uydusundan sabah saatlerinde ilk sinyal alındı. 4B ile tüm bölgelere düşük maliyetli yüksek hızlı internet ulaşacak. 

Milli keşif uydusu Göktürk-2 ve haberleşme uydusu 4A'yı uzaya gönderen Türksat, ilk yerli uydu olma özelliği taşıyan 6A için de çalışmalarını sürdürüyor. 2019'da uzayda filo kurmayı hedefleyen Türkiye, 6A'nın fırlatılmasıyla kendi uydusunu üretebilen 10 ülke arasına girecek.

İlk Sinyal Saat 09:01'de Alındı

Türk mühendislerin üretim sürecinde yer aldığı 4B uydusunun görevi, 4A'nın ardından haberleşme servisine destek vermek. Bu özelliğiyle 4B'nin, Türkiye'ye uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlaması hedefleniyor. Türkiye saati ile 23.40'ta fırlatılan 4B uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 09.01'de İtalya'nın Fucino yer istasyonundan alındığı bildirildi.

Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türksat 4B uydusunun fırlatılmadan 5 dakika 47 saniye sonra atmosferden çıktığını söyledi.

Uydunun 9 saat 13 dakika sonra roketten ayrıldığını ifade eden Gül, "Uydunun 9 saat 13 dakika sonra Breeze-M'den başarıyla ayrılması ve ilk sinyalin alınması uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başladı. 6 gün sonra uydu, 50 derece doğru boylamındaki yörüngesine yerleşecek" diye konuştu.

Hızlı İnternet

Türksat 4B uydusu sayesinde Ka band ile uydudan daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlanacak. Uydu ayrıca 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi ile 792 Mhz Ka frekans band kapasitesine sahip olacak. Bunun da yaygın olarak televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde kullanılması hedefleniyor. Aralık ayında ticari faaliyete başlaması planlanan 4B uydusunun operasyonel manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

6A ile Türkiye Sahneye Çıkacak

Türkiye adına halen uzayda bulunan milli keşif uydusu Göktürk-2'nin yanı sıra Türksat 2A, 3A, 4A uyduları da görev yapıyor. 4B uydusunun ardından sırada 5A, 6A ve 7A uydularını da uzaya göndermek var. Bu çalışmalar kapsamında Türkiye 15 Aralık 2014'te ilk yerli haberleşme uydusu 6A'yı üretmek üzere imza atmıştı. Çalışmaları halen süren 6A, Türkiye'yi bu alanda üretici ülkeler listesine yükseltecek. 3A uydusu üretilirken Fransa'ya, 4A sürecinde de Japonya'ya giden Türk mühendisler, şimdi de 6A için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye 2019'a kadar uzayda bir uydu filosu kurmayı hedefliyor.

Askeri Haber Almada Kullanılacak

4B uydusu günlük hayattaki haberleşme kadar askeri haber almada da büyük imkânlar sağlayacak. Türkiye'de internet götürülemeyen bölgelerle, komşu ülkelere ucuz geniş bant internet servisi de sağlaması planlanan 4B, yaklaşık 5 tonluk ağırlığa sahip.

Hitit Üniversitesi olarak ülkemizin uzaya gönderilen 7. haberleşme uydusu olan Türksat 4B’nin yapımında ve gönderilmesinde başta Türk Mühendislerimiz olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.




HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube