Yayınlanma Tarihi: 26 Ekim 2015 Pazartesi

“19. Finans Sempozyumu” Sona Erdi

Üniversitemiz ev sahipliğinde Finans Bilim Platformu iş birliği ile gerçekleştirilen “19. Finans Sempozyumu” sona erdi.

Finans dünyasının en prestijli etkinliği olarak ifade edilen ve 18 yıldır aralıksız olarak düzenlenen, finans alanında akademik çalışmaların sunulduğu sempozyuma Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum Belediye Başkan V. Zeki Gül, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Necati Şahin, Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi, Ziraat Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürü Osman Arslan, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, ilimizin bürokratları ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ve temsilcileri, sanayici ve iş adamları, Üniversitemiz akademisyenleri, idari personeli ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlik, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı-Bankacılık Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selçuk Kendirli, Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un yapmış oldukları açılış konuşmaları ile devam etti. 

Finans alanında görev yapan bilim adamlarını ve reel sektör temsilcilerini bir araya getirerek etkileşim ortamı oluşturması açısından oldukça önemli olan 19. Finans Sempozyumu’nu Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlemekten onur duyduklarını ifade eden Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı-Bankacılık Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selçuk Kendirli,  “Son yıllarda dünya genelinde meydana gelen finansal krizler, küresel piyasaların nasıl birbirine entegre olduğunu ve küresel piyasalardaki en ufak bir etkinin dahi çok büyük sonuçlar doğurabileceğini gözler önüne sermiştir. Hem mikro anlamda şirket bünyelerine hem de makro anlamda küresel finans sistemine ilişkin finansal konuların ele alındığı ulusal finans sempozyumlarının önemi tartışılmaz hale gelmiştir” diyerek bu kapsamda 19. Finans Sempozyumu’nun reel sektör ve finans sektörüne önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını vurguladı. Konuşmasının devamında sempozyum hakkında detaylı bilgiler aktaran Doç. Dr. Kendirli, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve sempozyum sponsorlarına teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Finans Bilim Platformu Başkanı Prof. Dr. Metin Kamil Ercan, Finans Bilim Platformu’nun ülkemizde finans alanında aktif ve emekli olan tüm öğretim üye ve elemanlarını içeren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek “Bugüne kadar 18 sempozyum gerçekleştirdik. Burada da güzel şehrimizde 19.sunu gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sempozyum düzenlemenin hakikaten meşakkatli bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz ama ondan sonra bunun çok güzel anıları oluyor. Bunu daha önce sempozyum düzenleyen üniversiteler yaşadılar, bu dönemde de Hitit Üniversitesi bunu yaşıyor” dedi.

Bu güzel etkinliklerin oluşmasına neden olan, Finans Bilim Platformu kurucusu Prof. Dr. Cevat Sarıkamış’ı anarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Ercan, “Bu sempozyumu gerçekleştiren herkese teşekkür borcumuz vardır ama sayın hocamıza çok daha fazla teşekkür borcumuz bulunmaktadır” diyerek sempozyumun ülkemize bilim alanında katkıda bulunmasını temenni etti.

Böylesine önemli bir sempozyumun Üniversitemiz ev sahipliğinde ilimizde gerçekleştiriliyor olmasının gurur verici olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Finans, hangi alandan olursa olsun, beni ilgilendirmiyor denilecek bir alan değil. Dünyadaki herhangi bir etkileşim, a’dan z’ye, en büyük ülkeden en küçük ülkeye varıncaya kadar herkesi çok ilgilendirir bir hale geldi. Dönemin ABD Hazine Bakanı, diğer ülke maliye bakanlarına yaptığı bir konuşmada ‘Dolar bizim para birimimiz ama sizin meseleniz’ ifadesi gerçekten olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor” diyerek dünyada artık sınırların kalktığını ve dünya düz ifadesinin sıklıkla kullanılmaya başlandığını belirtti ve ekledi : “Dünya düz ifadesi fiziksel bir gerçekliğe karşı çıkmak değil artık sınırların kalktığını, her şeyin küreselleştiğinin bir göstergesidir.”

“Günümüzde 2.8 milyar insanın günde 2 dolardan daha az parayla yaşadıklarını biliyoruz. Ama diğer taraftan küresel toplam milli gelirin yaklaşık 80 trilyon dolar olduğunu ve bunun yaklaşık 10 katı 840 trilyon dolarlık bir hacme de dönüştüğünü biliyoruz. Yani mevcut paranın 10 katı kadar para kazanılan bir dünyada yaşıyoruz” diye konuşan Rektör Prof. Dr. Alkan, 6 yıl önce kurulan ve 55 kişi çalışanı olan whatsapp firmasının marka değerinin 30 milyar dolar, ülkemizin en eski, en köklü kurumlarından bir tanesi olan Koç firmasının 12.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ve binlerce çalışanı olan Türk Hava Yolları’nın 4.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu bilgisini vererek “Küresel ekonomiyi gerçekten iyi okumamız ve buna göre bir denge oluşturmamız olmazsa olmazlarımızın başında. Bizim üniversite olarak da olaya böyle bakmamız gerekiyor” dedi. 

“Bu sempozyum bizim açımızdan sadece 19.sunu gerçekleştirdiğimiz bir sempozyum değil. Üniversiteler olarak bizden buradan aldığımız sonuçların ülkemize, insanlara geri dönüştürülecek bir takım çalışmalar yapılması isteniyor. Biz üniversiteler olarak bu olaya global düzeyde bakmalıyız. Bu olayın sadece basit bir konu olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu konu, tüm dünyayı derinden sarsan, muazzam bir büyüklüğe ulaşmış olan, sadece finans değil; psikolojisi, tıpı ve pek çok farklı alanıyla herkesi yakından ilgilendiren bir konsept. Bizim bu konsept içerisinde gücümüz yettiği kadar yer almamız gerekiyor diyen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Artık üniversitelerden beklenen sadece eğitim faaliyetlerini yürütmeleri ve sadece araştırma yapmaları değil. Doğrudan doğruya, özellikle bizim gibi gelişmekte olan yeni kurulan üniversitelerden istenilen bulundukları şehir ve bölge ile entegre olmak. Sahip oldukları bilgi birikimini içinde bulundukları toplumun her paydaşıyla paylaşmak” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, tüm dünyayı oldukça yakından ilgilendiren ve finans dünyası ile ilgili pek çok sorunun tartışılıp ele alınacağı sempozyumun reel sektör ile finans sektörüne büyük katkılar sağlayacağına olan inancının tam olduğunu vurgulayarak sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

 “19. Finans Sempozyumu’nda sizleri ilimizde ağırlamaktan gurur duyuyoruz” diyerek sözlerine başlayan Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, “Umarım bu sempozyumumuz hayırlara vesile olacaktır. Yapmış olduğunuz çalışmalar TBMM’de bizlere yön gösterecek, ışık tutacaktır. O yüzden biz akademisyenlerin sanayiyle, bürokrasiyle, siyasetle iş birliğini önemsiyoruz. 2005 yılında 6 sıfır atarak hükümetimiz büyük bir yol kat etti. Her zaman sanayicimizin yanında olmaya çalıştık. Bunların oluşabilmesi için ülkemizin istikrarını tekrar sağlamamız gerekiyor. Kısmet olursa 1 Kasım seçimlerinden sonra istikrarı sağlanmış, huzur ortamında sizlerin çalışmış olduğu projeler çerçevesinde biz de sizlere hizmet etmek için yerimizde olacağız. Güzel ve huzurlu bir Türkiye’de, istikrar içinde büyüyen ekonomiyle yol yürümemiz gerekiyor ve bunun için çalışmalarınızı önemsiyoruz” diyerek çalışmalardan çıkacak verimden faydalanmak umuduyla sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti.

19. Finans Sempozyumu’nda 49 farklı üniversite ve 4 farklı kurumda yer alan 107 bilim insanı tarafından 14 ayrı oturumda 55 bildiri sunuldu.

“19.Finans Sempozyumu” Boğazkale, Yazılıkaya ve Alacahöyük’e yapılan geziler ile Obruk Barajı’nda düzenlenen etkinliklerle sona erdi.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube