Yayınlanma Tarihi: 28 Ekim 2015 Çarşamba

Canan Tan ile “Çağdaş Türk Edebiyatında Kadının Sesi” Söyleşisi Yoğun Bir Katılımla Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu iş birliği sonucunda çağdaş Türk edebiyatının seçkin roman ve öykü yazarlarından Canan Tan bir söyleşi programı için Çorum’a geldi. Yazar, ilk önce ÇTSO Kadın Girişimciler Kurulu mensuplarıyla bir araya gelerek şehrimizde faaliyet gösteren kadın iş gücüne dayalı meslekler ve hizmet alanları hakkında bilgi aldı. Mimarlık, müteahhitlik, pasta ve yemek sektörü, film yapımı, makine sanayi gibi çok farklı sektörlerde aktif olarak görev alan Çorumlu hanımları tanımaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Canan Tan, toplantının ikinci bölümünde hayatı, yazarlık geçmişi ve eserleri hakkında kendisine yöneltilen soruları cevapladı. 

Canan Tan, Hitit Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda 27 Ekim 2015 Salı günü “Çağdaş Türk Edebiyatında Kadının Sesi” başlıklı etkinlik kapsamında okurlarıyla buluştu. Yoğun bir ilgiyle gerçekleşen söyleşiye Çorum milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve ÇTSO Başkanı Çetin Başaranhıncal başta olmak akademik ve idari personelimizden, öğrencilerimizden ve Çorum’un çeşitli okullarından öğretmen ve öğrenciler ile Canan Tan hayranları katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Özgeçmişinin okunmasının ardından söyleşisine başlayan Canan Tan, öncelikle ilk kez Çorum’da bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek gelirken zihninde var olan algının tamamen değiştiğini belirtti. Kendi halinde bir Orta Anadolu şehri olarak düşündüğü Çorum’un tarihî, sosyal ve kültürel zenginliği ile canlı ekonomik hayatı, geleneksel ile moderni birleştirmedeki başarısı karşısında adeta çarpıldığını dile getiren yazar, artık Çorum’un kendisi için özel ve unutulmaz bir yeri olacağını vurguladı.

Canan Tan konuşmasında geçmişten günümüze kadının edebiyattaki yerine değinerek kadın şairlerin şiirde ön plana çıkamamasının nedenleri üzerinde durdu ve bu konuda kadın erkek eşitsizliğinin varlığının altını çizdi. Şiirdeki olumsuz durumun aksine romanımızda 1960'lı yıllardan itibaren kadın romancıların sayısında büyük bir artış olduğuna dikkat çeken yazar,  Türk edebiyatında adeta  “bir kadınlar ordusu”nun oluştuğunu ve göz ardı edilemez bir birikim meydana getirdiklerini söyledi.

Yazar, konuşmasının son bölümünde eserlerini oluşturma aşamaları, beslendiği kaynaklar, didaktik olmadan okurun yüreğine dokunabilme, ödüllerin bir sanatçı için önemi gibi çeşitli konulardaki görüşlerini dinleyicileriyle paylaşarak Piraye, Hasret, Eroinle Dans, Yüreğim Seni Çok Sevdi gibi çeşitli romanlarının yazılış öyküleri ile okur üzerinde yarattığı etkiler ve bunlar hakkında aldığı geri dönüşleri anektodlar halinde ilgi çekici bir üslupla anlattı.


Canan Tan, program bitiminde uzun kuyruklar oluşturan bütün okurlarının kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi, merak edilen soruları cevaplandırdı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube