Yayınlanma Tarihi: 01 Kasım 2015 Pazar

Üniversitemizde Çölyak Hastalarının Güvenle Tüketebileceği Glutensiz Ekmek Üretildi

Çorum Milletvekilimiz Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ve Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Gıda Mühendisliği Bölümümüz bünyesinde kurulan Tahıl Ürünleri İşleme Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı Ekmek Üretim Bölümü’nde incelemelerde bulunarak, gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler aldılar.

Ziyarette Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kılıçarslan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy ve Mühendislik ve Tıp Fakültemiz öğretim elemanları yer aldı.

Rol ekmek, pide ve dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititler döneminde tüketilen ekmek çeşitlerinin üretimini gerçekleştiren Üniversitemiz, çölyak hastalarının sağlıklı bir şekilde tüketebileceği ekmek üretimi için de çalışmalar başlatmıştır.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Toplumsal farkındalıklara duyarsız kalmayan ve topluma fayda sağlayacak çözüm odaklı bilimsel çalışmalara ağırlık veren Hitit Üniversitesi olarak hem sanayi odaklı hem de disiplinler arası olmak üzere önemli bir çalışmaya başlamış bulunmaktayız. Çalışmamız ülkemizde sık görülen çölyak hastalığının tedavisini mümkün ve ulaşabilir kılması bakımından önem taşımaktadır” dedi.

Çölyaklı bireyler için glutenin allejen etkisi yarattığını ve ilimizde glutensiz ekmek konusundaki çalışmaların son derece sınırlı olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Alkan, bu konuda bir deneyim boşluğu bulunduğundan bu çalışmalara veri sağlayacak araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak “Çölyak hastalarının mağduriyetini gidermek için Üniversitemiz bünyesinde Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasında konusunda uzman kişiler tarafından bir ekip oluşturularak çalışmalar başlatılmıştır” dedi.

Glutensiz ekmek üretimi için Ar-Ge çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, Üniversitemizin farklı birimleri arasında yapılan çalışmalar neticesinde ilimizdeki çölyak hastalarının güvenle tüketebilecekleri ve kolaylıkla temin edebilecekleri ürün elde edileceğinin altını çizerek “Aynı zamanda ilimiz ve ülkemiz ekonomisine de katma değer sağlanmış olacaktır” dedi.  

Çölyak hastalığı hakkında bilgiler veren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, “Çölyak hastalığı genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda bulunan gluten proteinlerinin vücuda alımı sonucu ince bağırsaklarda ortaya çıkan bir sindirim hastalığıdır. Dünyada ve ülkemizde yaklaşık her 100 kişiden birinde rastlanan çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir” dedi. 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Nisan 2015 verilerine göre ülkemizdeki toplam çölyak hastasının 67.683 kişi olduğunu belirten Prof. Dr. Dolapçı, ilimizde 600’e yakın çölyak hastası olduğunu söyleyerek “Bunlar dışında tamamen belirtisiz olan hastalar (sessiz çölyak hastalığı) ve hastalık için aday (latent çölyak hastalığı) bireyler de mevcuttur. İlimiz için bu kişilerin sayısı bilinmemektedir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Dolapçı, hastalığın tedavi yöntemini ise ekmek başta olmak üzere belirtilen tahıllardan yapılan ürünlerin ömür boyu diyetlerden çıkarılmaması yoluyla sağlandığını ifade etti.  

Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt da Çölyak hastalığı için geniş bir araştırma yaptığını, Üniversitemiz ile birlikte hem lezzetli hem de faydalı un ve ekmek formülasyonları üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek “Son 10 yılda farkındalığı artan bir hastalık. Alerjisi vakitlice tespit edildiği takdirde de hasta nasıl besleneceğini öğrenerek, hayatını devam ettiriyor” şeklinde konuştu.

Üniversitemizin bulunduğu bölgeye fayda sağlayacak çalışmalar gerçekleştirdiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirten Kurt, kısa sürede büyük gelişmeler kaydeden Hitit Üniversitesi’nin ilimizin gelişiminde büyük katkılar sağlamaya devam edeceğine olan inancının tam olduğunu vurguladı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube