Yayınlanma Tarihi: 13 Temmuz 2015 Pazartesi

Sungurlu Meslek Yüksekokulumuzda Çocuklara Yönelik Yazılım Eğitimi Verildi

Sungurlu Meslek Yüksekokulumuz Bilgisayar Teknolojileri Bölümü ve Hitit Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (HİTİTSEM) işbirliğinde ilköğretim çağındaki çocuklar için Yazılım Kursu verildi. Sungurlu Meslek Yüksekokulu bilgisayar laboratuvarlarında gerçekleştirilen eğitim ile çocuklar kodlama eğitimi aldılar.

Kursu başarıyla tamamlayan çocuklar için düzenlenen sertifika törenine Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Sungurlu Kaymakamı Osman Beyazyıldız, Sungurlu Belediye Başkan Vekili Ahmet Yılmaz, Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Karacif, Sungurlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Atcıoğlu, HİTİTSEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş Başcı, Yüksekokul personeli, eğitime katılan çocuklar ve veliler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Karacif, “Yazılım Sektörünün Gerek Ekonomik Gerekse Stratejik Anlamda Ülkemiz İçin Çok Önemli”

Sungurlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Karacif konuşmasında, yazılım sektörünün gerek ekonomik gerekse stratejik anlamda ülkemiz için çok önemli olduğunu belirterek, 2015 yılında bir milyar dolar, 2023 yılında ise 10 milyar dolar yazılım ihracatı hedeflendiğini, sektörün katma değerinin çok yüksek olduğunu, 2023 yılına kadar bir milyon yazılımcı istihdamının hedeflendiğini belirtti. Yaklaşık iki ay öncesinde hazırlıklarına başladıkları ve ilk dönemini tamamladıkları eğitimin, ülkemiz yazılım sektörü strateji planı ile örtüştüğünü ve bundan dolayı da doğru bir iş yaptıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Karacif, “Çocuklar İçin Yazılım Eğitimi” programına desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan başta olmak üzere Sungurlu Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Abdullah Bedir Kaya’ya, HİTİTSEM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş Başcı’ya teşekkür ederek eğitimi başarıyla tamamlayan çocukları ve velilerini de tebrik etti.

Öğr. Gör. Kaya, “Kodlama Bilgisi 21. Yüzyılın Alfabesi Konumunda”

Çalışmayı yürüten Üniversitemiz Sungurlu Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Abdullah Bedir Kaya da son yıllarda tüm dünyada sıkça gündeme gelen “Çocuklar İçin Yazılım” konusunda dünyanın önde gelen teknoloji üniversitesi MIT(Massachusetts Institute of Technology) tarafından özellikle çocuklara temel algoritma ve kodlamayı öğretmek için geliştirilmiş görsel programlama dili olan SCRATCH eğitiminin Sungurlu Meslek Yüksekokulu ve HİTİTSEM işbirliğiyle gerçekleştirildiğini ifade etti. Öğr. Gör. Kaya, çocukların çizgi film ve dijital oyunlar yaparak kodlamayı öğrenmeye başladıklarını, kodlama bilgisinin 21. yüzyılın alfabesi konumunda olduğunu, insanlar nasıl önce okumayı öğrenip daha sonra okuyarak yeni şeyler öğreniyorsa, önce kodlamayı öğrenip daha sonra kodlayarak yeni şeyler öğrenebileceklerini söyledi. Kurs sürecinde öğrencilerin derse karşı olan ilgileri çok yüksek düzeyde olduğunu belirten Öğr. Gör. Kaya, öğrencilerin eğitim süresince çok yüksek performans sergilediklerini de sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Alkan, “Üniversiteler, Sahip Olduğu Tüm Kaynakları İçinde Bulunduğu Toplumun Refah Seviyesini Artırmak Üzere Kullanan Kurumlara Dönüştü”

Sözlerine tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, ülkemizde şu an da sayıları 200’e varan üniversitelerle birlikte üniversitelerin dünyadaki ve Türkiye’deki algısının ve beklentisinin değiştiğini ifade ederek “Artık üniversitelerden klasik olarak eğitim vermesi değil içinde bulunduğu toplumla iç içe olması ve o toplumun ihtiyaç duyduğu noktalarda katma değeri yüksek ürünler dahil olmak üzere bir arz oluşturması artık beklenir bir hale geldi. Bu üniversite modeline “3. Kuşak Üniversite” adı veriliyor. Bu üniversite modelindeki en önemli unsur üniversitenin sahip olduğu bilgi birikimini içerisinde bulunduğu toplumla paylaşması ve ona katma değer sağlayacak şekilde sunulması anlayışına dayalıdır” diyerek artık üniversitelerin kapılarını kapatan kurumlar olmaktan çıktığını, Üniversitelerin sahip olduğu tüm kaynakları içinde bulunduğu toplumun refah seviyesini artırmak üzere kullanan kurumlara dönüştüğünü vurguladı ve Sungurlu MYO’da yapılan bu çalışmanın da bunlardan bir tanesi olduğunun altını çizdi.

Bilişim alanında hizmet veren Google’un uçak üretimi yapan Boeing firmasına göre yaklaşık 7 kat daha fazla net bir gelire sahip olduğu örneğiyle bilişim alanının günümüz dünyasında büyük önem arz ettiğini belirten Rektör Prof. Dr. Alkan, “Hitit Üniversitesi sadece merkezimizde değil ilçelerimizde de her geçen gün büyüyor. Geçtiğimiz sene temelini attığımız ve çok şükürler olsun ki neredeyse 1 yıl içerisinde kaba inşaatının tamamı bitmek üzere olan Sungurlu MYO Kampüsünün de faaliyete geçmesiyle birlikte Sungurlu Meslek Yüksekokulumuzda çok daha başarılı çalışmalar gerçekleştirileceğine inanıyorum. İnanın yapılan çalışmalar içerisinde en önemli olanı artık Üniversitemizin toplumun her kesimiyle iş birliği yapabilir hale gelmesi, Üniversitemizin kapılarının herkese, her projeye açık olması. Bu bizi gerçekten gururlandırıyor” diyerek “Çocuklar İçin Yazılım” konusunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları verilerek öğrencilerin yaptıkları kodlama çalışmaları incelendi.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube