Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2016 Pazar

Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği İçin Laboratuvar Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) işbirliğinde “Sağlıkta Kalite ve Hasta Güvenliği İçin Laboratuvar” konulu panel düzenlendi.

T.C. Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, HÜBTUAM Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir, TİTCK Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı Yücel Dener, TİTCK Tıbbi Cihaz Laboratuvarı Birim Sorumlusu Duygu Eryılmaz, Üniversitemiz öğretim üyeleri ile TİTCK personeli katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Türkiye’nin son 10 yılda her alanda hem nitel hem nicel olarak çok büyüme sergilediğini, bu büyüme beraberinde de ülkemizdeki her alanda beklentilerin çok çeşitlendiğini ifade ederek “Bu beklentilerin karşılanabilmesinin temel unsuru insan faktörü. Bunun en önemli yerlerinden bir tanesi de üniversitelerimiz. Yaşadığımız bilgi çağında, artık bilginin mutlaka üretime dönüşmesine inandığımız bu çağda üniversitelerimizden beklentiler inanılmaz bir boyuta geldi. Bulunduğu toplumla iç içe çalışmalar ve projeler yapan, bulunduğu şehre, bölgesine, ülkesine hatta dünyaya katma değer sağlayan eğitim modeli artık bir opsiyon değil neredeyse bir zorunluluk haline geldi” dedi.

Emin adımlarla somut projeler üzerinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, Hitit Üniversitesi olarak imkanlar dahilinde çok daha önce kurulan üniversitelerin gösterdiği refleksleri göstererek eğitim planı yaptıklarını belirterek Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile imzalanan işbirliğini hatırlattı. Yapılan işbirliğinin birkaç yıllık bir çalışma sürecinin meyvesi olduğunu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, “Başlatmış olduğumuz çalışmada mutlu sona gelinmiş olmasının ilimiz ve Üniversitemiz adına çok önemli olduğuna inanıyorum. Bundan sonra da hep beraber Üniversitemizin bilgi birikimini kamunun diğer gücüyle bir araya getirerek hem insanımıza, hem ülkemize hem de tüm insanlığa katkı sağlayacak çalışmalar yapmayı hedeflememiz gerekiyor” dedi.

Günümüz dünyasında sınırların ortandan kalktığını ve dünyanın iç içe yaşanması gereken muazzam bir tek parçalı hale geldiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, yaşanan bu hızlı değişim ve dönüşüm sürecinde üniversitelerin yer alması gerektiğine inandığını vurgulayarak üniversitelerin Ar-Ge’yi, Teknokentleri konuşan,  laboratuvarlarıyla bulunduğu şehre bölgesine katma değer sağlayan kurumlar olması gerektiğini belirtti ve bu kapsamda Üniversitemizin pek çok başarılı çalışmaya imza attığını sözlerine ekledi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ise Sağlık Bakanlığı ile Üniversitemiz arasındaki ilk işbirliğinin afiliasyon ile sağlık hizmetleri alanında başladığını, ikinci ortak çalışmanın ise imzalanan protokol ile laboratuvar hizmetleri alanında başladığını ifade ederek “Afiliasyon noktasında örnek gösterilen üniversitelerden birisi olan Hitit Üniversitesi’nin laboratuvar hizmetleri alanında da bu başarıyı göstereceğine inanıyorum” dedi.

TİTCK’nin laboratuvar çalışmalarından ve Sağlıkta Dönüşüm Programından bahseden Dr. Gürsöz, “Program sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmayı hedefliyordu ve bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildi. Kalite ve verimliliğin artması konusunda hızlı bir modernizasyon yaptık. Tıbbi cihaz alt yapısını geliştirdik ve laboratuvar alanında yetişmiş insan gücünü arttırdık. Ciddi bir gayretle laboratuvarlarımız iyi bir düzeye ulaştı. Kendi sorumluluk alanımıza giren ürünleri laboratuvarlarımızda yapabiliyoruz. Tıbbi cihaz için de altyapısı uygun olan üniversiteleri araştırdık ve Hitit Üniversitesi bu konuda ilgimizi çekti. Altyapısı güçlü ve iyi bir ekibi olan HÜBTUAM için işbirliği imzalarını attık” açıklamalarında bulundu.

Her iki kurum arasında oluşturulan işbirliğinin artarak devam edeceğine olan inancının tam olduğunu vurgulayan Dr. Hakkı Gürsöz, “Ev sahipliğinden dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Panelin ilk konuşmacısı TİTCK Analiz ve Kontrol Laboratuvarları Dairesi Başkanı Yücel Dener, “TİTCK Laboratuvarları ve Akreditasyon Süreci” başlıklı sunumu gerçekleştirdi. Laboratuvarların sadece analiz değil başka aşamalar gerçekleştirdiğini, bilimsel çalışmalar yaptığını, eğitimler verdiğini ve daha farklı bir görev ve sorumluluklar bilincinde olduğunu ifade eden Yücel Dener, laboratuvarların denetimle ilgili kısmının hastaya güvenli, kaliteli ürün iletilmesi açısından laboratuvarların büyük önem arz ettiğini belirterek numune kabulünden nihai rapora kadar olan süreçteki her türlü çalışmanın kayıt altına alınması gerektiğinin önemli olduğunu vurguladı.

“Tıbbi Cihaz Analizleri ve Akreditasyon” konulu sunumunu yapan TİTCK Tıbbi Cihaz Laboratuvarı Birim Sorumlusu Duygu Eryılmaz ise toplumumuzda tıbbi cihaz denildiği zaman tomografi, röntgen gibi cihazların akla geldiğini ancak eldiven, pamuk ya da enjektörün de tıbbi cihaz olarak kabul edildiğini belirterek tıbbi cihazların laboratuvarlara piyasa gözetim-denetim, şikayet ve satın alma yoluyla geldiğini söyledi. Laboratuvarlarda tıbbi cihazların uygunluğunun kontrolü ve savcılık, hastane gibi kurumların isteğiyle cihaz analizlerinin yapıldığını ifade eden Eryılmaz, bu işlemlerin yanı sıra laboratuvarlarda yapılan çalışmalarla ilgili birimlere bilgi ve bilimsel görüş verildiğini de açıkladı.

HÜBTUAM Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş da “HÜBTUAM Tıbbi Cihaz Analizleri Çalışmaları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. HÜBTUAM olarak üniversiteye, sanayi kuruluşlarına, kamu kurum ve kuruluşlarına ve şahıslara hizmet ettiklerini ifade eden Doç. Dr. Kurtbaş, merkez bünyesinde tarım, inşaat, makine sanayi, deri sektörü, sağlık gibi alanlarda destek ve hizmet verebileceklerini vurguladı.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube