Yayınlanma Tarihi: 27 Ekim 2016 Perşembe

“Üniversiteler Fair Play Kervanı” Paneli Düzenlendi

Üniversitemizde “Üniversiteler Fair Play Kervanı” Paneli Meslek Yüksekokulumuz Ethem Erkoç Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, panelin açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasında Üniversitemizin 10.kuruluş yılı kapsamında düzenlenen birçok etkinliğe ev sahipliği yapmalarının gururunu yaşadıklarını ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan,  bu panelin de Türkiye’de seçilen 12 ilden biri olmalarının onurunu yaşadıklarını vurgulayarak  “Bu bizler için bir başlangıç olsun. Bundan sonrasında da Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile iş birlikleri devam edecektir.” diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminde yaşananların bizlere dersler vermesi gerektiğini hatırlatarak bu anlamda, hem yerli hem milli insanlara ihtiyacımızın olduğu üzerinde duran Rektörümüz Prof. Dr. Alkan, etik, ahlâk, centilmenlik gibi kavramların önemine işaret ederek sadece sporda fair-play diye anılan kavramın her alanda adabına ve üslubuna uygun olarak yapılmasının çok önemli bir konu olduğunu sözlerine ekledi. 

Aynı zamanda tarihimizde de en centilmen milletlerden olduğumuzu, Çanakkale Savaşı gibi birçok savaşta adabına uygun davranıldığı bilgisini paylaşan Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bizler insanlığa, medeniyeti gösteren bir milletiz. Böyle bir neslin torunlarıyız.” ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Üniversitemiz hakkında kısaca bilgi vererek hem nitel hem nicel anlamda gelişimini ve büyümesini devam ettiren bir Üniversite haline geldiğimizi ifade ederek şu anda Dünya Üniversiteler Güreş Şampiyonasının devam ettiğini, 2017 Avrupa Futsal Şampiyonasının ilimizde gerçekleştirileceğini ve 2018’de bu tür uluslararası etkinliklerimizin devamının gelmesi adına büyük çaba ve gayret sarf ettiklerini sözlerine ekledi.

Gençlere hitaben Prof. Dr. Alkan, “Şu anda Z kuşağı olan sizlerin öğüt almaktan hoşlanmadığınızı biliyorum. Ancak sizlere çok büyük görevler düşüyor,  sizlere çok ihtiyacımızı var.  Türkiye’de artık her tür imkâna sahibiz.  Dünyayı değiştirecek bir kişi sizsiniz. Buna inanın.  Bu kişi ben olayım diye gayret edin.  Amacınız sadece fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılamak olmasın.  Hedefiniz, iz bırakarak yaşamak olsun. Mimar Sinan’ı tanımıyoruz ancak eserlerini bırakmış bizlere, sizler de eser bırakmak için çaba harcayınız.” diye bilgilendirici bir konuşma yaparak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin fair-play kervanına Üniversitemizi de kattıkları ve teşrifleri için çok teşekkür ederek katılımcılara saygılarını sundu.

Panele geçilmeden önce Türkiye Olimpiyat Komitesi tarafından Üniversitemiz öğretim elemanlarına madalya takdiminde bulunuldu.

Açılış konuşmasının ve madalya töreninin tamamlanmasının ardından Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Faruk Yamaner moderatörlüğünde  “Üniversiteler Fair Play Kervanı” Panelinde, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonundan Erdoğan Arıpınar, Murat Özbay, Teoman Gülen, Oğuz Yılmaz, Sevim Güllü, Haldun Domaç, İsmail Akçay, Semra Demirer panelist olarak yer aldılar.

Panelde, uluslararası bir kelime olan fair-play kavramının 1980’li yıllarda kabul edilen bir olgu olduğu bilgisini paylaşarak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonunun fair play ödülünü kazanan tek yapı kuruluşu olduğunu ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün spora, sporcuya ve centilmenliğe verdiği öneme yer verildi. 

Fair play değince centilmenlik, hoşgörü, rakibine yardım ve saygı, kendi egomuzdan fedekârlık yapmak gibi birçok anlamı olduğu ifade edilen Panelde, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlâklısını severim” söylemini kullanarak fair-play kavramını kullanan ilk kişilerden biri olduğu bilgisi paylaşıldı.

Dünyada 1981 yılında fair play kurumlarının kurulmasına karar verilmesiyle aynı şekilde ülkemizde de 1981’de fair play kurumu kurulduğunu, “İyiye, güzele doğru” bir motto belirleyerek bir kervan oluşturduklarını,  Çorum’un da bu kervanda Türkiye’de 26. durakları olduğu bilgisine yer verildi.

Aynı zamanda Komite tarafından birçok etkinlik, yarışma ve ödül verildiğini, bundan sonrasında da Üniversitemizle iş birliklerine devam edileceğine her zaman açık olduğu bildirildi. 

“Üniversiteler Fair Play Kervanı” Paneli, soruların cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu, 2016 yılı çalışma programı içerisinde yer alan “Üniversiteler Fair Play Kervanı Projesi” çerçevesinde ülkemizin 7 farklı bölgesindeki 10 ili ziyaret ederek başta Spor Bilimleri Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri olmak üzere tüm öğrencilere “Fair Play” hakkında bilgilendirici konferans vermeyi ve karikatür sergisi açmayı planlamaktadır.  



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube