Yayınlanma Tarihi: 05 Aralık 2016 Pazartesi

Türkiye’nin Yeni Uydusu Göktürk-1 Uydusu Başarıyla Fırlatıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak Göktürk-1 Uydusu, bugün saat 16.51.44’de Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende, fırlatma anı canlı olarak izlendi.

TUSAŞ Akıncı yerleşkesinde yer alan, Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi.

Fırlatmadan 68 dakika sonra beklenen ilk sinyal de geldi. Türkiye'nin 2012 yılında fırlatılan Göktürk-2'den sonra ikinci askeri uydusu olma özelliğini taşıyan Göktürk-1, yılda 60 binden fazla görüntü kaydedecek.

Göktürk-1, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, TSK’ya aktaracak. TSK elde ettiği verilerle terör örgütlerine karşı verdiği mücadelede önemli gelişme kaydedecek.   

Dünyada benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak olan uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.

Göktürk-1 Uydumuzun hazırlanmasında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube