Yayınlanma Tarihi: 14 Mayıs 2016 Cumartesi

Üniversitemizde Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfının Ödül Töreni Düzenlendi

Üniversitemiz ile Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı iş birliğinde düzenlenen vakfın ödül töreni Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Törene; Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bıyık, birçok araştırmacı-yazar, gazeteci, ressam, üniversitemizin akademik ve idari personeli, basın mensupları ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

İlgiyle takip edilen etkinlik; saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış ve protokol konuşmalarıyla başladı.

İlk olarak Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek açış konuşmasında, saygı ve selamlama konuşmasını yaparak “2014 yılında Üniversitemizin davetlisi olarak Çorum’a gelip bir söyleşide bulunan Yazar Gülten Dayıoğlu, şehrimizden çok olumlu izlenimlerle ayrılmalarından ve bu sebeple her yıl farklı bir şehirde ve üniversitede yapmakta oldukları Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfının bu seneki ödül töreninin ev sahipliğini Üniversitemize layık görmelerinden ötürü çok mutluyuz” diye konuştu.  Doç. Dr. Meral Demiryürek, “Etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, panelin verimli ve başarılı geçmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Yazar Gülten Dayıoğlu ise açılış konuşmasında, her sene farklı bir üniversitede ödül töreni gerçekleştirmekten ve bu sene de Hitit Üniversitesinde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek  “Yüreğimi kuşlar gibi çırpındıran bir konu var. Hepimizin buraya toplanmasının amacı; çocuktur. Çocuk ve gençlik edebiyatıdır.  Ben bütün hayatımın ve kalemimin 53 yılını bu işe adadım. Bu sene 80 yaşımdayım. 80.yılda 80.eserim “ Yoksa Sen Misin?” isimli gençlik edebiyatı eserim yayımlandı” diye konuştu.

Aynı zamanda Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfının bir aile vakfı olduğunu ifade ederek çocuk, genç ya da yetişkin bireyleri okumaya ve yazmaya teşvik etmek amacında olduklarını dile getirdi. Yazar Dayıoğlu “Benim hayalim, her zaman en iyisini yapmaktı. Benim amacım; çok güzel bir başvuru kaynağı ortaya koymak. Bu amaçla her yıl vakıf olarak çocuk ve gençlik edebiyatı yarışmaları düzenleyerek ödül veriyoruz” dedi. Dayıoğlu, başta  Üniversitemiz olmak üzere etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Murat Dayıoğlu ise Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfının tanıtım ve etkinliklerine ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. 2006 yılında kurulan vakfın bu sene 10. yılı olduğunu, 2007’den beri vakıf olarak etkinliklerde bulunduklarını, yarışmalar düzenleyip ödüle layık görülen eserlerin basılmasını sağladıklarını ve bir referans kütüphanesi oluşturmak istediklerini söyledi. Murat Dayıoğlu, üniversiteler aracılığıyla Anadolu’daki gençlerle buluşmanın çok büyük önem arz ettiğini dile getirerek ”8000 yıllık bir tarihi temsil etmesi nedeniyle Hitit Üniversitesi çok ağır ve güçlü bir statüde. Bizler de bugün 8000 yıllık bir tarihin bir parçası olmaktan mutluluk ve onur duyuyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödül Töreni, vakfın düzenlediği yarışmalarda ödül alan yazarların görüşlerini içeren video gösterisiyle devam etti. 

Etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduklarını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bıyık ise “Üniversitemiz bu sene kuruluşunun 10. yılını kutluyor, Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı da aynı şekilde 10. Kuruluş yılında, bu çok güzel ve anlamlı bir tesadüf” diye konuşarak etkinliğin başarılı geçmesini dileyerek programda emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Açılış ve tanıtım konuşmalarının tamamlanmasının ardından program “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı” isimli ilk panel Prof. Dr. Sedat Sever moderatörlüğünde Adnan Binyazar, Feyza Hepçilingirler ve Arş. Gör. Sedat Karagül’ün katılımıyla devam etti.

İlk panelist Yazar Adnan Binyazar,  öncelikle Çorum’a olan sevgisini ve bağlılığını belirtti. Konuşmasında çocuk edebiyatının çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek   “Tarlanın tohumunu iyi ekmek gerekir. Biri varlık biri de var edendir” dedi. Bir yazarın en büyük başarısının “kendi” olmasına ve kendisini o işe adamasına bağlayarak sevginin büyüklüğünden bahseden Adnan Binyazar “Birey, toplumun hücresidir. Bireycilik ise bir çıkar kavramıdır. Ama birey olmak çok önemlidir” yorumunda bulundu.  “Güzellik, onu arayana görünür” söyleminde bulunarak “Anadolu aydınlanması, yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerden çıkacaktır” diye konuşan Binyazar, öğrencilere kitap tavsiyesinde bulunarak konuşmasını tamamladı.

İkinci panelist Yazar Feyza Hepçilingirler ise konuşmasında daha çok Türkiye’nin var olan dil ve kültür düzeyini değerlendirdi. Feyza Hepçilingirler, “İnsanoğlu düş kurar. Bütün keşif ve icatların temelinde düşler yatar” diye konuşarak çocuk kitabı dünyasının iyi bir durumda olmadığını ve nitelikli eserleri tayin etme görevinin de öğretmen ve akademisyenlere düştüğünü sözlerine ekledi. Sosyalleşmenin önemi üzerinde durarak dil kullanımının kısıtlandığını ve daraldığını ifade eden Hepçilingirler, dil kullanımının daralmasının en büyük tehlikesinin büyükleri taklit edecek çocuklar olduğunu ifade etti.

Çocuk edebiyatını hassas bir terazi olarak betimleyerek bu noktada Yazar Gülten Dayıoğlu’nun çok önemli olduğunu dile getiren Hepçilingirler, “Dil ve kültürümüze sahip çıkalım. Bizim bir kültürümüz var. ABD ya da Batılı ülkelerin dil ve kültürlerini dayatmalarından sakınalım ve kaçınalım” diyerek “Çocuk için bir ışık yakalım. Kendi düşüncelerini ifade edebilmelerini sağlayalım. Herkes en iyi şekilde anadilde düşünür, duyar ve hisseder” sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Son panelist Arş. Gör. Sedat Karagül, Gülten Dayıoğlu’nun son eseri olan 80. yılda 80. eseri “Yoksa Sen misin?” adlı gençlik romanının içerik ve öneminden, çocuk ve gençlik edebiyatının gelişmesi adına yapılan çalışmalardan, projeler yapan vakıf ve araştırma merkezlerinden bahsetti.

Programın öğleden sonraki bölümüne “Dünyada ve Türkiye’de Çocuk Edebiyatının Gelişimi” konulu ikinci panelle başlandı. Panel; Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek moderatörlüğünde, Üniversitemiz öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Ayhan Babaroğlu, Öğr. Gör. Kerim Aktaş ve Öğr. Gör.  Abdullah Bedir Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

İlk panelist Yrd. Doç. Dr. Ayhan Babaroğlu, “Dünyada Çocuk Edebiyatı” isimli sunumunda çocuk edebiyatının tanımından başlayarak çocuk edebiyatının tarihsel gelişimini ele aldı. Çocuk ve edebiyat arasındaki ilişkiye, çocuğun ilk kitap okuma zevkini verecek olan “aile”nin önemine ve Türk Edebiyatının son 30-40 yılda nitelik ve nicelik anlamında geliştiğine değindi. Gelişmenin devam edeceğine inandığını sözlerine ekleyen Babaroğlu, son olarak Astrid Lingren’in “Çocuk dünyasında basit olan şaşırtıcıya, şaşırtıcı olan basite dönüşür; bu dünyada tuhaf şeylere gülünür, beklenmedik durumlara ağlanır” tespitini paylaştı.

İkinci panelist Öğr. Gör. Kerim Aktaş, “Okul Öncesi Dönemde Çocuk Edebiyatı” adlı sunumunda kişiliğin oluşmasında okul öncesi dönemin ileriki dönemlerdeki alışkanlıklara dayanmasından ötürü kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Toplumların gelişmesi açısından kitap okuma alışkanlığı kazanılmasında gerekli hususlara, tercih ve tavsiye edilecek kitaplara dikkat edilmesine değinen Öğr. Gör. Aktaş, özellikle ailenin çocukların kitaplarla etkileşimli olabilmesi için fiziksel ve biyolojik açıdan ilk ve en önemli kanal olduğunu ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Son panelist Öğr. Gör. Abdullah Bedir Kaya ise “ “21. Yüzyılda Edebiyat” konulu sunumunda değişen alışkanlıkları dile getirerek teknoloji ile birlikte edebiyat dünyasının da hızla değiştiğine vurgu yaparak okuma alışkanlıklarının istatiksel verilerini ele aldı. 

Günümüzün bilgi ve teknoloji çağı olması nedeniyle web dünyasının insanlığı inanılmaz şekilde saracağını ifade eden Öğr. Gör. Kaya,  “21.yy.da değişen teknolojiye ayak uydurabilmek için kendi özümüze sahip çıkarak yeni yüzyıla uyum sağlamak adına teknolojinin son derece etkin kullanılmasının gerektiğine dikkat çekti. Sunumunu 21.yy. becerileri ve çocuk edebiyatındaki önemli kriterleri sayarak devam eden Öğr. Gör.  Kaya,   “Kitap hiçbir zaman arkeik olmaz; değişir, evrilir, çevrilir ancak kapı gibi kalır ve varlığını korur” yorumunda bulunarak konuşmasını bitirdi.

Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı 2015 yılı ödülünü kazanan Koray Avcı Çakman’a ödülünün takdim edilmesinin ardından Üniversitemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmasına katılan öğrencilere hediyelerinin verilmesiyle etkinlik devam etti. Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Vakfı Ödül Töreni, Gülten Dayıoğlu’nun teşekkür konuşması ve imza etkinliğiyle sona erdi.  

Etkinlik kapsamında Sungurlu MYO öğrencileri Rektörlük bahçesinde özel bir alan oluşturarak masal kahramanlarını canlandırıp Gülten Dayıoğlu’nun kitaplarını okudular. Ayrıca program katılan çocuklarla birlikte Gülten Dayıoğlu için resim, baskı ve yazılardan oluşan özel bir çalışma hazırlayıp Dayıoğlu’na hediye ettiler. 

Ödül töreni için İstanbul, Ankara ve İzmir’den şehrimize gelen vakıf üyeleri etkinliğin sosyal programı çerçevesinde Çorum’un tarihî ve turistik yerlerini ziyaret ettiler.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube