Yayınlanma Tarihi: 04 Eylül 2016 Pazar

Rektörümüzden Engelli Öğrencilerimize Tam Destek

Üniversitemiz, engelli bireylerimizin toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanması ve onların ayırımcılığa maruz kalmayan, fırsat eşitliğinden yararlanan ve haklarını kullanabilen bireyler olmaları yönünde her türlü tedbirleri almaya azami gayret göstermektedir. Üniversitemize 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı Güz döneminde kayıt olan 10 öğrencimizle birlikte şu anda toplam 34 engelli öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimize en hızlı şekilde ulaşabilmek ve imkânlar ölçüsünde katkıda bulunabilmek amacıyla, Engelsiz Üniversite sloganı çerçevesinde her akademik birimimizde Engelli Öğrenci Birim temsilcisi olan bir öğretim elemanı belirlenmiştir. Ayrıca engellilere yönelik her türlü faaliyetlerde gerekli koordinasyonu sağlamak, engellilik hakkında farkındalık çalışmaları yapmak, Üniversite - Çorum bütünleşmesi çerçevesinde engellilik konusunda gereken adımları atmak ve sosyal faaliyetler düzenlemek üzere Üniversitemiz bünyesinde Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinasyon Ofisi oluşturulmuştur. Bu Ofis koordinatörlüğünde söz konusu öğrencilerimizle yıl içerisinde Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın da katıldığı periyodik toplantılar yapılmakta, burada öğrencilerimize bireysel anlamda bilgilendirme yapılmakta ve sorunlarına imkânlar ölçüsünde en kısa sürede çözüm üretilmeye çalışılmaktadır.

Engelliliğin sadece kişinin ya da mensubu olduğu toplumun değil, tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu ve engelli olmanın kişisel tercih olmadığını, herkesin her an engelli adayı olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Öncelikle kişiyi engelli konumuna düşürecek nedenlerin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması, biz idarecilere düşen en önemli görevlerden biridir. Diğer önemli görevimiz ise, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak, onları üretime dâhil ederek toplumda aktif rol üstlendirecek çalışmalar yapmaktır. Engelli kardeşlerimizin sorunları, eğitimleri ve bağımsız hareket edebilme yeterliliğine ulaşmaları için imkânlar ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazırız. Üniversitemizde öğrenim gören engelli öğrencilerimizin akademik, fiziksel ve sosyal yaşamlarını kolaylaştıracak biçimde öğretim programlarını düzenlemek, devam ettikleri eğitim ortamını daha da uygun hale getirmek amacıyla kamudan aldığımız güçle özverili bir şekilde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Yapımı devam eden inşaatlarımızın tamamlanması ile birlikte öğrencilerimiz çok daha kaliteli ortamlarda öğrenimlerini sürdürebileceklerdir. Üniversitemiz bünyesinde oluşturduğumuz Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ile konulara daha profesyonel yaklaşmakta, Üniversitemizde öğrenim gören engelli öğrencilerimize daha teknik, daha sosyal destekler verme arayışlarını sürdürmektedir. Üniversite olarak engelli öğrencilerimize daha onlardan talep gelmeden, onlar söylenmeden, onlar için üzerimize düşeni en iyi şekilde yapmak istiyoruz. Hitit Üniversitesi olarak engelli personel ve öğrencilerimizle işbirliği içerisinde hareket ederek engelli bireylerin toplumsal hayatın içerisinde mutlu ve huzurlu bir şekilde yer almalarına destek olmak ve çalışmalarına ortak olma gayretindeyiz. Öğrencilerimizin eğitim hayatında ihtiyaç duydukları tüm gereksinimler için Üniversitemiz her zaman öğrencilerimizin yanlarındadır. Engelli bireyleri topluma kazandırmak adına her zaman farklı projelerle onların karşısına çıkacağız. Şu anda Üniversitemiz ile Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) Kütüphanesi arasında kurumsal sözleşme yapılmış durumdadır. Bu kütüphaneden yararlanmak isteyen Üniversitemiz ve ilimizdeki görme engelli okuyucularımız kütüphanemize başvurarak alacakları şifre ile bulundukları her yer ve ortamdan 7 gün 24 saat boyunca GETEM kütüphanesinden hizmet alabilmektedir. Ayrıca kütüphanemizde görme engelli öğrencilerimiz ve kişiler için geniş bir Sesli Kitap arşivi bulunmaktadır. Ekran Okuyucu Sistemleri ile her tür basılı kaynağı sesli olarak dinleme, bunları CD veya DVD’ye aktarma imkânı veren EYE-PAL adlı cihaz da kütüphanemizde hizmete sunulmuştur. İhtiyaç duyanlar Üniversitemiz Kütüphanesine gelerek binlerce kaynağı bulabilecekleri gibi, okudukları materyalleri dijital ortamlara da aktarabileceklerdir” dedi.

Engelsiz Öğrenci Birimi Koordinasyon Ofisi

Web Adresi : www.engelsiz.hitit.edu.tr