Yayınlanma Tarihi: 09 Nisan 2017 Pazar

Antarktika Ekibi Yurda Döndü

Antarktika’ya kurulacak bilim üssü çalışmaları için Antartika’ya bilimsel çalışmalar yapmak üzere giden ilk 9 kişilik ekip yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi, Türk bilim insanları tarafından başarıyla tamamlandı.

Ekibin yurda dönmesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antarktika Araştırma Grubu'nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 25 dakika sürdü.

Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi’ni gerçekleştiren Türk bilim insanlarını makamında kabulünde, “Bu vesileyle bilim insanlarımızı tebrik ediyor, ülkemizin Antarktika alanındaki bilimsel araştırmalara yapmış oldukları değerli katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu seyrüsefer kapsamında ekibimiz Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol kat etmiş, 17 topografik kara ölçümü ile 38 alanda gözlemler yapmış ve 45 noktadan numuneler almak suretiyle toplamda 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleştirmiştir. Antarktika’da Türk Bilim Üssü kurulması için bu seyrüsefer kapsamında elde edilen veri ve gözlemlerin büyük önem arz ettiğinin altını çizmek istiyorum. Bunları önümüzdeki süreçte planlanan üssün yapısını ve konumunu belirlerken dikkatle değerlendireceğiz. Tabii ki Antarktika’da üs kurmamızın ana nedeni ülkemizin bu alandaki bilimsel araştırma çalışmalarını kurumsal bir çatı altında sürdürülebilir hale getirmektir. Bunu da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bilim insanlarımızla iş birliği içinde ve onların katkılarıyla biz yapacağız. Son yıllarda bilimsel araştırmalara daha fazla önem veren bir ülke olarak bu alandaki gelişimimizi sürdürmek için desteğimizi artıracağız. Bugüne kadar bilim insanlarımız, üniversitelerimizin kısıtlı desteği ve şahsi gayretleriyle diğer ülkelerin seyrüsefer ekiplerine veya üslerine katılarak bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bakanlık olarak bu yıldan itibaren bilimsel amaçlı seyrüseferlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesini sağlayarak bilimsel çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz. Düzenlenen 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi’nin ülkemiz için hayırlı olmasını ve araştırma ekibimizin başarılarının devamını diler, seyrüseferde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Antarktika Bilim Üssü Projesi kapsamında bilimsel çalışmalar yapmak üzere yola çıkan İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy liderliğindeki ön fizibilite ekibinde; Üniversitemizden Öğr. Gör. M. Nurullah Alkan, Karadeniz Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Ersan Başar, İstanbul Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Burak Karacık, Dr. Hakan Yavaşoğlu, Arş. Gör. O. Sabri Durak, Arş. Gör. Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Kaptan Özgün Oktar ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu yer almıştı.


HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube