Yayınlanma Tarihi: 27 Mart 2018 Salı

Üniversitemizden Kudüs Çıkarması

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeden 700'e yakın akademisyenin bir araya geldiği 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi (INCSOS 2018), Gazi Üniversitesi, Turkish Studies Dergisi ve el-Kuds Üniversitesi işbirliği içinde 23-25 Mart 2018 tarihleri arasında Kudüs Üniversitesi'nde yapıldı. Hitit Üniversitesi olarak organizasyonun düzenleme kurulunda yer aldığımız etkinliğe, Üniversitemizin "Yurt Dışı Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı Yönergesi" kapsamında sağlamış olduğu özel destekle 57 akademik personelimiz bilimsel bildirileri ile katılım sağlamışlardır. 

İsrail işgalinin sembolik unsurlarından biri olan Ayrım Duvarı ile Doğu Kudüs'ten ayrılan Ebu Dis banliyösündeki Kudüs Üniversitesi'nde düzenlenen kongrenin açılışında Türk ve Filistin milli marşları okundu. Kongrenin açılış konuşmalarını Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi ve aynı zamanda Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Husseini, Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Sabri Saydam, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Kudüs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imad Abu Kishek Kişik yaptı.


Konuşmasında Filistin davasının ve Kudüs'ün geleceğinin tehdit altında olduğu bir dönemde Filistin ve özellikle Kudüs halkı ile dayanışma göstermenin her zamankinden daha fazla önem taşıdığını vurgulayan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından yürütülmekte olan kız yurdu inşası projesine işaret eden Büyükelçi Türkoğlu, söz konusu yurdun Filistinli öğrencilerin yanı sıra Arapça öğrenmek için Filistin'e gelen Türk öğrenciler tarafından da kullanılacağını ifade etti.
Abbas'ın Özel Temsilcisi ve Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Husseini de yaptığı konuşmasında, böylesi bir kongrenin Kudüs'te düzenlenmesinin "işgalci İsrail'e bir mesaj" anlamı taşıdığını, Kudüs'ün köklü bir tarihi ve sahiplerinin olduğunu, Türklerin varlığıyla Kudüs’ün yetim kalmayacağını ve Kudüs'ü savunanlar var oldukça da Kudüs’ün Filistin'in ebedi başkenti olarak kalmaya devam edeceğini belirtti.
Filistin Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanı Saydam ise "Siz bugün buradaki varlığınızla 'Kudüs'ü ziyaret etmek işgali normalleştirecektir' yönündeki söylemi kırdınız. Çünkü siz kardeşlerinizi ziyaret ediyorsunuz ve işgali meşrulaştırmıyorsunuz.” dedi.
İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün banliyölerinden sayılan ve İsrail’in "güvenlik" gerekçesiyle 2002'de ördüğü Ayrım Duvarı'nın diğer yakasında kalan Kudüs'ün Ebu Dis beldesindeki Kudüs Üniversitesi'nde gerçekleştirilen kongrede akademisyenler eşzamanlı 30 ayrı salonda 500'e yakın tarih, sanat, din, toplum, felsefe, sağlık bilimleri, bilişim teknolojileri, uygulamalı bilimler, ekonomi, hukuk, siyaset, eğitim bilimleri ile dil ve edebiyat alanlarında tebliğ sundular. 


İnsan haklarının ayaklar altına alındığı ve uluslararası hukukun çarpıtıldığı bir ortamda, ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’da ezan susturulmaya çalışılırken, örülen utanç duvarı içerisine savunmasız bir şekilde hapsedilen erkek ve kadın kardeşlerimiz şehit edilirken, Üniversitemizden 57 gibi oldukça yüksek sayıda akademik personelimizin her birinin kendi alanları ile ilgili olarak hazırlayıp sunmuş oldukları bildiriler ile tüm dünyanın adeta üç maymunu oynadığı bir dönemde akademik bir tavırla Kudüs’ün Müslümanlar için kırmızı çizgisi olduğunu bir kez daha ifade etmişlerdir.


Milli bir bilinçle hareket eden ve değerlerimizi her zaman ön planda tutan Üniversitemiz, Kudüs’te kritik bir dönemde uluslararası üst düzey bir akademik kongreye vermiş olduğu destekle duruşunu bir kez daha ortaya koymuştur. 


Programa katılan öğretim elemanlarımız ayrıca kutsal topraklarda Mescid-i Aksa ve Kubbetü's Sahra başta olmak üzere pek çok dini ve tarihi mekânı ziyaret etme imkânı elde etmişlerdir.


Hitit Üniversitesi Rektörlüğü

HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube