Yayınlanma Tarihi: 26 Nisan 2018 Perşembe

Üniversitemizde “CV Hazırlama, İş Arama Yöntemleri ve Mülakat Deneyimi” Konferansı Yapıldı

 Üniversitemiz tarafından Bahar Etkinlikleri ve Mezuniyet Töreni kapsamında Rektörlük Erol Olçok Konferans Salonunda Öğr. Gör. Süleyman Sözer Kırca’nın konuşmacı olarak katıldığı “CV Hazırlama, İş Arama Yöntemleri ve Mülakat Deneyimi” konulu konferans gerçekleştirildi. 

Yoğun bir katılımın gözlendiği Konferansta, öncelikle CV’nin yani özgeçmişin tanımını yapan Öğr. Gör. Süleyman Sözer Kırca, CV’nin içermesi gereken bölümleri sıralayarak kişisel bilgiler, kariyer hedefi, eğitim bilgileri, iş/staj deneyimi, beceriler, aktiviteler/üyelikler, referanslar ve fotoğrafın gerekli olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca Öğr. Gör. Kırca,  CV’nin genel yapı ve sayfa düzeni, tipik CV yazım hataları ve alternatif CV yazım türlerine ilişkin açıklamalarda da bulundu.

CV hazırlamadan önce yapılması gerekli olanları açıklayan Öğr. Gör. Kırca, öğrencilerle şunları paylaştı: “Amaçlarınızı belirleyin. Firma ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olun. Başvurduğunuz firma ve pozisyonu tercih etmenizdeki nedenleri saptayın. Bilgi ve becerilerinizin farkına varın. Kararlılık ve istekliliğinizi ortaya koyun.” 

Öğr. Gör. Kırca; iş ve staj arama araçlarına, işe alım sürecinde işverenlerin aradıkları özelliklere, mülakatlar hakkında detaylı açıklamalarda bulundu ve ekledi: “Mülakata hazırlık aşamasında görüşmeye gitmeden önce, mümkünse mülakatı yapacak kişinin isim, pozisyon ve görevini öğrenin. Mülakat yerini ve adresini tam olarak öğrenin. Firma hakkında detaylı bilgi edinin. Görünüm ve kıyafet seçiminiz önemlidir. Sizi zor duruma sokabilecek her türlü soruya hazırlıklı olun. Bekleme odasındaki davranışlarınızda dikkatli olun. Unutmayın ki görüşme yapmak geliştirilebilir bir beceridir. Mülakat sırasında ise görüşme odasına giriş ve ilk izlenim, göz teması, dinleme-iletişim ve beden dili, soruların cevaplanması, heyecan, stres kontrolü ve portfolio önemlidir.” 

Zamanın önemine de değinen Öğr. Gör. Kırca, “Zaman; alınıp satılamaz, biriktirilemez, başkasından aktarılamaz, depolanamaz, üretilemez çoğaltılamaz ve değiştirilemez.” diyerek zamanı yönetmenin önündeki engelleri şu şekilde açıkladı: “İyi tanımlanmamış amaçlar veya hiç tanımlanmamış amaçlar yani nereye varmak istediğinizi bilmiyorsanız, pek çok eylem sizi rastlantısal yerlere götürecektir, zamanın işlere paylaşımındaki yanlışlıklar, yarına bırakma eğilimi, işlerin hepsini birden yapma isteği ve ayrıntıya çok önem vermek yani işi düşünmek kadar yapmakta önemlidir. Bunlara ek olarak, düzensiz çalışma, disiplinsizlik, başkalarını incitmek, küstürmek korkusu, “Hayır” diyememek, dinlemesini bilmemek, yavaş okumak ve çevrede çalışmaya yoğunlaşmayı engelleyen objelerin varlığı olarak sıralayabiliriz.”

Son olarak öğrencilere mezun olmadan yapmaları gerekenler üzerinde duran Öğr. Gör. Kırca, “Sizlere üniversite bitmeden şunları yapın derim: Derslere katılım göstermeli ve yüksek notları hedeflemelisiniz. Notları yüksek tutmak çok da zor değil, pek çok derse cesaret edip içine girmediğiniz için başarısız olabilmektesiniz. Derslere şans tanıyın, öğrenmeye çalışın. Her ne kadar, herkes okulda aldığınız bilgileri iş hayatında kullanmayacağınız söylense de buna çok itimat etmeyin. Üniversitede alınan bilgi en kötü ihtimalle, iş yerinde alınacak bilginin kavranabilmesinin şartı niteliğinde olacaktır. Okulda verilen eğitimi, iş hayatına girdiğinizde elde edilebilmek için kıt zamanınızı para vererek heba etmeyin. Kesinlikle yabancı diliniz olmalı. Henüz hiçbir yabancı diliniz yoksa ilk diliniz kesinlikle İngilizce olmalı. Dünyanın her köşesinde insanlar İngilizce ile rahatlıkla iletişim kurabilmekteler. Maddi imkansızlıkları bahane ederek yabancı dil öğrenme ertelenmemeli. Çünkü ertelediğiniz tarihte zamanınızın dahi günde beş kelime ezberleyip bu kelimeleri kullanmaya çalışmak faydalı olacaktır. Altyapınız oluşsun, en önemli sermayeniz zamanınız. Yurt dışına çıkın ve orada vakit geçirin. Bu yurt dışı tecrübesinin maliyetini devlete, Avrupa Birliği’ne, sponsorlara, sivil toplum örgütlerine yükleyin. Çünkü onlar uygun projelerle gidildiği takdirde, bu maliyeti üstlenmeye razılar. Yurt dışında yabancı dilinizi geliştirmeniz, farklı kültürler tanımanız ve yeni çevreler edinmeniz sizde büyük farklılıkları ortaya koymanızı sağlayacaktır. Düzenli, spor yapın. Dans etmeyi öğrenin.  En az bir enstrüman çalabilmeli ve en az üç yerli 3 yabancı ressamın eserlerini tanıyın. Farklı tarzlarda okumalar yapın, tiyatro ve operaya gidin, ülkenizi coğrafyasını tanıyacağınız fırsatları kaçırmayın, mesleğiniz ile ilgili günceli takip edin.  Sivil toplum örgütlerinde görevler alın.  Sosyal sorumluluk projelerinde aldığınız görevler iletişim ağınızı genişletecek ve sizlere yeni iş olanakları sağlayacaktır. Kesinlikle staj yapın ve maddi durumunuz ne olursa olsun part-time çalışın. Fırsatları sürekli kovalayın ve networking kavramı ile haşır neşir olun. ”

Sunumunu tamamlamasının ardından soruları cevaplandıran Öğr. Gör. Süleyman Sözer Kırca’ya plaket takdiminde bulunuldu.



HIZLI ERİŞİM

Instagram Twitter Facebook Youtube